Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την έξοδο από την κρίση με το Φανάρι

Έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την έξοδο από την κρίση με το Φανάρι

Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να καταλήξει σε κείμενο - πρόταση για την έξοδο από την κρίση με το Φανάρι. Στο Πατριαρχείο επικρατεί ηρεμία, αφού εκτιμάται ότι το θέμα αφορά πρωτίστως την Εκκλησία της Ελλάδος.

30

Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να καταλήξει σε κείμενο – πρόταση για την έξοδο από την κρίση με το Φανάρι. Την ίδια στιγμή, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρατεί ηρεμία, αφού η διαπίστωση στο Φανάρι είναι ότι το θέμα αφορά πρωτίστως την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, η ΔΙΣ θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κείμενο, το οποίο θα συζητηθεί αύριο και μέχρι την Πέμπτη στην Ιεραρχία, η οποία συνέρχεται και αυτή εκτάκτως.

Όπως σημειώνουν τα Νέα της Δευτέρας, ο κ. Χριστόδουλος και οι συνεργάτες του με συνεχείς συσκέψεις προσπαθούν να καταλήξουν σε μια λύση-ανάσα, έστω και προσωρινή, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

Στο Πατριαρχείο εκφράζεται ικανοποίηση για τη στάση αρκετών μητροπολιτών, όπως του Ιωαννίνων, του Καβάλας, του Θηβών, του Ζακύνθου και του Ναυπάκτου, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις του κ. Βαρθολομαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, το αδιέξοδο άρχισε να διαφαίνεται από την περασμένη Τετάρτη, όταν οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο που θα συντάσσεται ο κατάλογος με τους προς αρχιερατείαν αρχιμανδρίτες.

Η πλευρά του Πατριαρχείου υποστήριζε και υποστηρίζει ότι ο κατάλογος αφού συμπληρωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα πρέπει να αποστέλλεται στο Φανάρι προς έγκριση, με δικαίωμα του Πατριάρχη να διαγράφει ή να προσθέτει υποψήφιους.

Παρέμβαση Πρωτόπαπα

Τη θέση της κυβέρνησης ότι ο διάλογος πρέπει να παραμείνει μέσα στην Εκκλησία επανέλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Αυτή είναι η καλύτερη λύση όπως προκύπτει από τη συμφωνία του 1928 και το καθεστώς που δημιουργήθηκε τα τελευταία 75 χρόνια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies