Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Αλλαγή στάσης από τη Β.Κορέα με συμφωνία επανάληψης διαλόγου για τα πυρηνικά

Αλλαγή στάσης από τη Β.Κορέα με συμφωνία επανάληψης διαλόγου για τα πυρηνικά

Επιτυχής αποδεικνύεται η μεσολαβητική πρωτοβουλία της Κίνας για την επανάληψη των πολυμερών διαβουλεύσεων επί του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς την Πέμπτη υπήρξε επί της αρχής συμφωνία Πιονγιάνγκ-Πεκίνου για επανέναρξη του διαλόγου.

51

Επιτυχής αποδεικνύεται η μεσολαβητική πρωτοβουλία της Κίνας για την επανάληψη των πολυμερών διαβουλεύσεων επί του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς την Πέμπτη υπήρξε επί της αρχής συμφωνίας Πιονγιάνγκ-Πεκίνου για επανέναρξη του διαλόγου. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ΗΠΑ.

Βάσει των όσων μεταδίδει το Associated Press, η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και προέδρου του Κοινοβουλίου της Κίνας Γου Μπανγκούο με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Αμφότεροι συναίνεσαν στο ότι οι ανησυχίες Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της δεύτερης οφείλουν να επιλυθούν ταυτόχρονα.

Η κυβέρνηση Μπους εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την αλλαγή πορείας πλεύσης της Πιονγιάνγκ. «Είναι ενθαρρυντικές οι αναφορές που έχουμε δει ότι η Βόρειος Κορέα συμφώνησε επί της αρχής για τη συνέχιση των πολυμερών συνομιλιών» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλέλαν.

Η Βόρειος Κορέα απαιτεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αναβίωση διπλωματικών σχέσεων και κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας. Ζητά ακόμη την υπογραφή διμερούς συμφώνου μη επίθεσης, κίνηση που μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ προσφέρεται να διακηρύξει την προθυμία της να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα, να επιτρέψει ενατικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, να διακόψει τις εξαγωγές πυραύλων και οριστικά να αφοπλιστεί.

Η συνάντηση των Μπανγκούο-Κιμ διεξήχθη στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα, όπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας μετέβη προ δύο ημερών σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της αρχής ότι οι εξαμερείς διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Η Κίνα και η Β.Κορέα υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου» μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση -είδηση που επιβεβαίωσαν και τα κινεζικά επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία KCNA και Xinhua.

Το κρατικό βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο χρησιμοποίησε ελαφρώς διαφορετική διατύπωση, μεταδίδοντας ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν επί της αρχής να επιδιώξουν να κινηθούν στην πορεία των πολυμερών συνομιλιών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies