Ο Μπλερ καθησυχάζει μεν τις ΗΠΑ, αλλά στηρίζει πλέον την αυτόνομη άμυνα της ΕΕ
Νέες διαβεβαιώσεις προς τις ΗΠΑ περί μη υπονόμευσης του ΝΑΤΟ από την προωθούμενη ευρωπαϊκή άμυνα δίνει την Πέμπτη ο Τόνι Μπλερ. Ακρογωνιαίος λίθος η Συμμαχία, απαραίτητη όμως για την ΕΕ η ισχυρή στρατιωτική παρουσία, επισημαίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
51
Νέες διαβεβαιώσεις προς τις ΗΠΑ περί μη υπονόμευσης του ΝΑΤΟ από την προωθούμενη αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα δίνει την Πέμπτη ο Τόνι Μπλερ. Ακρογωνιαίος λίθος η Συμμαχία, απαραίτητη όμως για την Ευρώπη η ισχυρή στρατιωτική παρουσία, επισημαίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε κατά τη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ότι είναι σημαντική η ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ δράση των κρατών-μελών της Ένωσης στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να αναμειχθούν σε κάποια εστία σύγκρουσης.
Προς καθησύχαση των φόβων των ΗΠΑ -που ενισχύθηκαν δίχως άλλο και από τη στροφή Μπλερ στο ζήτημα της ανάπτυξης αυτόνομης άμυνας με στήριξη των «τεσσάρων»- ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μεγαλύτερη συνεργασία της ΕΕ επί αμυντικών ζητημάτων δε πρόκειται να υπονομεύσει τη συμμαχία Λονδίνου-Ουάσινγκτον.
«Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να με απομακρύνουν από την Αμερική. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να με απομακρύνουν από το κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα εγκαταλείψω κανέναν πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής» δήλωσε ο Μπλερ για να σημειώσει πως το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της βρετανικής αμυντικής πολιτικής.
Η Βρετανία «είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ» συνέχισε ο Τόνι Μπλερ για να επαναλάβει, όμως, πως είναι σημαντική η ανάπτυξη ευρωπαϊκής άμυνας. «Είμαι σίγουρα ο πιο σταθερός σύμμαχος που θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κατά τις οποίες για πολύ συγκεκριμένους λόγους οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε μία στρατιωτική επιχείρηση» επισήμανε.
«Στις περιιπτώσεις αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το πράξει» υπογράμμισε ο Τόνι Μπλερ, εμφανιζόμενος ταυτόχρονα καθησυχαστικός ως προς τις επικρίσεις της βρετανικής συντηρητικής αντιπολίτευσης ότι η θέση υπέρ της αυτόνομης άμυνας θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ. «Δεν έχουμε την πρόθεση να το πράξουμε και δεν θα το πράξουμε ποτέ [να θέσουμε σε κίνδυνο τη Συμμαχία]» σημείωσε ο Μπλερ.
«Όσο πιο ισχυρός είσαι στην Ευρώπη, τόσο καλύτερος σύμμαχος μπορεί να είσαι για τις ΗΠΑ» συνέχισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος τον Απρίλιο είχε ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ αρνούμενος τα σχέδια Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου για τη δημιουργία στο Τερβύρεν των Βρυξελλών μίας στρατιωτικής δομής σχεδιασμού αυτόνομων επιχειρήσεων.
Εντούτοις, κατά τη συνάντηση της 20ής Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο μεταξύ του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Βρετανού πρωθυπουργού Τονι Μπλερ, ο τελευταίος φέρεται να ξεπέρασε τους δισταγμούς του ως προς την προώθηση κοινής αμυντικής πολιτικής, γεγονός που οδήγησε και τις ΗΠΑ να ζητήσουν έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να διερευνήσουν τις ευρωπαϊκές προθέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παγκράτι: «Άρχισε να με κλωτσάει, να με χτυπάει» – Τι λέει η 23χρονη που δέχθηκε επίθεση για μια θέση πάρκινγκ
- Μίλαν: Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Λούκα Μόντριτς
- Σε σχηματισμό μετώπου «εμπόδιο στην παρακμή» καλεί ο Ανδρουλάκης – Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο in
- Tα κορίτσια της Γάζας γιατρεύουν τα τραύματα τους με πυγμαχία
- Αποθέωση στο Ηράκλειο από χιλιάδες οπαδούς του ΟΦΗ στη φιέστα για την κατάκτηση του Κυπέλλου (vids)
- Βούλα: Τέσσερις συλλήψεις σε γνωστό κατάστημα για παράνομο πάρκινγκ με αμοιβή σε δημόσιους χώρους
- Fuel Pass: Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης
- Βρετανία: Ο Στάρμερ ενώπιον πιθανής κοινοβουλευτικής έρευνας για την υπόθεση Μάντελσον
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442