
Μια δεκαετία ζωής “χαρίζουν” στους πάσχοντες από AIDS οι σύγχρονες θεραπείες
Λονδίνο: Μια δεκαετία τουλάχιστον επιβιώνουν οι περισσότεροι πάσχοντες από AIDS που κάνουν χρήση των σύγχρονων μεθόδων συνδυασμένης θεραπείας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Λονδίνο: Μια δεκαετία τουλάχιστον επιβιώνουν οι περισσότεροι πάσχοντες από AIDS που κάνουν χρήση των σύγχρονων μεθόδων συνδυασμένης θεραπείας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά θνησιμότητας από το AIDS έχουν ελαττωθεί κατά περίπου 80% από το 1997 και έως σήμερα.
Επιπλέον, ακόμη και τα άτομα προχωρημένης ηλικίας που είναι φορείς του ιού καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερα χρόνια χάρη στις νέες μορφές θεραπευτικής αγωγής.
Τα δεδομένα της έρευνας, που αφορούν σύγκριση αντίστοιχων στοιχείων περισσότερων από 22 μελετών για χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και του Καναδά, περισυνελέγησαν από τους ειδικούς του Medical Research Council’s Clinical Trials Unit.
Με βάση τα συμπεράσματα, οι πάσχοντες από τη νόσο ζουν κατά κανόνα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως έπειτα από την εφαρμογή της θεραπείας HAART (highly active antiretroviral therapy), δηλαδή υψηλής δραστικότητας αγωγής με αντιρετροϊικά φάρμακα.
“Πριν από την ευρεία εφαρμογή της εν λόγω επιθετικής θεραπείας, μόνο οι μισοί εκ των ασθενών ξεπερνούσαν τα 10 έτη ζωής μετά την αρχική διάγνωση και ακόμη λιγότερα αν ήταν άνω των 40 ετών.
Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης, ώστε οι πάσχοντες να αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στις νέες μορφές θεραπείας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
health.in.gr
- Ο Τραμπ παρατείνει την εκεχειρία με το Ιράν – Περιμένει την πρόταση της Τεχεράνης
- Βουλγαρία: Πως η νίκη Ράντεφ είναι ικανή να «σπάσει» την κρίσιμη αλυσίδα εφοδιασμού της Ουκρανίας με πυρομαχικά
- Κρυφή δημοσκόπηση δείχνει τους πραγματικούς συσχετισμούς – Με ορμή το κόμμα Τσίπρα ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και «απειλεί» τον Μητσοτάκη
- Η Meta θα καταγράφει κινήσεις ποντικιού και τα πλήκτρα των εργαζομένων – Για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη, λέει
- Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα σωτηρίας» για ανήλικο από την Κοζάνη – Σε 18 λεπτά Μάλγαρα-Ιπποκράτειο – Βίντεο ντοκουμέντο
- Euroleague: Ποια ομάδα αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός στα play offs – Ημέρες και ώρες των αγώνων
