Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Έκκληση της κυβέρνησης για συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου

Έκκληση της κυβέρνησης για συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου

Την εκτίμηση ότι με σύνεση, λογική και πνεύμα συνεργασίας θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

53

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου επισήμανε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης τη Δευτέρα, σχολιάζοντας την κρίση στο χώρο της Εκκλησίας που τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει διαστάσεις.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός Τύπου τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει σύνεση, λογική και πνεύμα συνεργασίας. «Λύση μπορεί να βρεθεί, με πνεύμα συμβιβασμού και αγάπης, στο πλαίσιο της Εκκλησίας» δήλωσε ο κ. Χυτήρης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέτρος Ευθυμίου, που ρωτήθηκε τη Δευτέρα για την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε ότι το θέμα είναι «ιδιαίτερα λεπτό και ιδιαίτερα σοβαρό».

«Καλό είναι να μη δημιουργούμε πρόσθετες περιπλοκές με πολιτικές ή κομματικές παρεμβάσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της θέσης μας απο μακρού χρόνου, για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Και βεβαίως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει όλοι να συμβάλουμε και όλοι να συμβάλουν σε μια αποφόρτιση της έντασης σε μια καταλλαγή, σε πνεύμα αγάπης όπως επιτάσσει η φύση των σχέσεων των δύο κορυφαίων θεσμών της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πνεύμα καταλλαγής και αγάπης πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε μια αποφόρτιση της έντασης και τμήμα αυτής της συμβολής είναι να μην υπάρξει ούτε προς στιγμή πολιτική ή κομματική παρέμβαση» είπε ο κ.Ευθυμίου.

Τα σχόλια της κυβέρνησης προκάλεσαν η επισήμανση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «οι μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος είναι και θα παραμείνουν μητροπόλεις του Θρόνου», που θεωρήθηκε απάντηση στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος την Παρασκευή δήλωσε ότι προτιμά να πολεμήσει για να προστατεύσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατήγγειλε όσους απειλούν με σχίσμα, και σημείωσε ότι στην περίπτωση που χρειαστεί θα καταφύγει στον ελληνικό λαό για στήριξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies