27

Εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν πάρει τα αρμόδια υπουργεία για τον κλάδο των ταξί και τη φορολόγησή τους, κάνει ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής. σε επιστολή του προς το Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατικών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης, με την οποία εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν μπόρεσε να παραστεί σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί Αγοραίων.

Στην επιστολή του ο κ. Βερελής, αφού επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια τα ταξί έχουν μετατραπεί σε παράνομα λεωφορεία λόγω των πολλαπλών μισθώσεων, αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο, με το οποίο αντιμετωπίζονται συνολικά όλα τα θέματα των δημόσιας χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων, εν όψει και των αυξημένων αναγκών στις μετακινήσεις, λόγω της Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο υπουργός υπενθυμίζει ορισμένα από τα σημαντικά μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος, όπως η δημιουργία συνεταιρισμών, ο πανελλαδικός αριθμός κλήσης 1020 για τα ταξί, η μείωση του χρόνου αποχαρακτηρισμού των ΕΔΧ αυτοκινήτων από τα 10 στα 5 έτη, η μεταβίβαση σε σύζυγο ή τέκνα ΕΔΧ αυτοκινήτου με την μικρότερη δυνατή φορολόγηση, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζει τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη ότι η έναρξη λειτουργίας των ταξιμέτρων με φορολογική μνήμη δεν θα γίνει αν προηγουμένως δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι από την αρμόδια διακομματική επιτροπή τέσσερις τουλάχιστον τύποι τέτοιων ταξιμέτρων και αν δεν επιλυθούν προηγουμένως όλα τα τεχνικά θέματα λειτουργίας των ταξιμέτρων και όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την φορολόγηση.

Ο κ. Βερελής, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει αιχμές για μερίδα ιδιοκτητών, κάνοντας λόγο για συμφέροντα που λυμαίνονται τον κλάδο, επιδιώκοντας να μείνει έξω από τις εξελίξεις, γεγονός που «θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για όλους όσους τον απαρτίζουν».

Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των ταξί, ο υπουργός Μεταφορών σημειώνει ότι για το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να αφαιρούν από τα έσοδά τους όλα τα λειτουργικά τους έξοδα βάσει παραστατικών και αν μετά την αφαίρεση προκύψει και ζημία μπορεί να μεταφερθεί στις τρεις επόμενες χρήσεις.

Ακόμη δικαιούνται έκπτωση όλου του ΦΠΑ αγοράς του αυτοκινήτου, ενώ όσοι αγόρασαν το αυτοκίνητο με το παλαιό καθεστώς δικαιούνται έκπτωση ΦΠΑ τόσα πέμπτα όσα αντιστοιχούν στα χρόνια που θα φορολογούνται με το νέο καθεστώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ