«Μαύρες τρύπες» στα οικονομικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω υποχρηματοδότησης
Παρά τη μεγάλη διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις δεν αυξήθηκαν αντιστοίχως, με αποτέλεσμα πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το θέμα θα τονιστεί στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, την ερχόμενη Τρίτη.
28
Οι μισθολογικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου στην περιπέτεια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς παρά τη μεγάλη διεύρυνσή της τα τελευταία χρόνια, οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις δεν αυξήθηκαν αντιστοίχως, με αποτέλεσμα πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με χρέη και ελλείψεις στην υποδομή.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, πολλά πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ και νερού, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό, σε γιατρούς, κακοστεγασμένα ή άστεγα τμήματα, έκτακτους καθηγητές που παραμένουν απλήρωτοι για καιρό, εργαστήρια με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό κ.ά.
Στα ΤΕΙ, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε «μαύρη τρύπα» 30 εκατ. ευρώ, στο σύνολό των σχολών, κυρίως λόγω της αύξησης των αμοιβών για έκτακτους καθηγητές, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των πιστώσεων. Όπως τονίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατούν τα τεχνολογικά ιδρύματα να λειτουργήσουν. Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η μη υπογραφή συμβάσεων με έκτακτο προσωπικό.
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης αναμένεται να ανασύρουν στην επιφάνεια οι πρυτάνεις, κατά την έκτακτη σύνοδό τους την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι το μόνο πρόβλημα των πανεπιστημιακών είναι οι αυξήσεις στις αποδοχές τους. «Πριν από 6-7 χρόνια είχαμε 1.300 φοιτητές. Τώρα έχουμε 2.500, ενώ τα κονδύλια παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ.Φίλης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
- Ρωσία: Τα πλήγματα της Ουκρανίας δεν θα μείνουν χωρίς την ενδεδειγμένη απάντηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)














![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442