
Περισσότερο χρόνο για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ ζητά ο Κόλιν Πάουελ
Επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα επίσπευσης της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, αμέσως μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη.
71
Επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα επίσπευσης της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, αμέσως μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδειξε κατανόηση για τη διεθνή πίεση για μια ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μια εσπευσμένη μεταβίβαση θα κατέληγε σε αποτυχία. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σπρώξουμε αυτή τη διαδικασία υπερβολικά γρήγορα, πριν υπάρξει ικανότητα διακυβέρνησης και βάση νομιμότητας και να τη δούμε να αποτυγχάνει» τόνισε.
Στην πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ μετά το τέλος της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «ανυπόμονη όσο ο καθένας να αποχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν».
Στη σύνοδο της Γενεύης το Σάββατο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέμειναν διχασμένα ως προς το πολιτικό μέλλον του Ιράκ. Η Γαλλία είναι η πιο ηχηρή κριτική φωνή στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον, δηλώνοντας πως η κυριαρχία θα μπορούσε να αποδοθεί μέσα σε ένα μήνα.
«Δεν θέλουμε να μείνουμε ούτε μία μέρα παραπάνω απ όσο χρειάζεται» διαβεβαίωσε ο Πάουελ. «Κοστίζει. Οι νεαροί στρατιώτες μας θα ήθελαν να πάνε σπίτι, στις οικογένειές τους».
«Αλλά δεν μπορούμε απλώς να πούμε είστε κυβέρνηση, ωραία, ορίστε, έχετε πλήρη εξουσία. Θα χρειαστεί λίγος καιρός πριν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση μπορέσει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μεξικό: Συλλήψεις δυο ηγετών καρτέλ – Ο ένας δυνητικός διάδοχος του ισχυρού «Ελ Μέντσο»
- Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Γεωργιάδη για υποκλοπές: Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτόν τον πολιτικό κωλοτούμπα
- Στον δρόμο για το Final Four του ΟΑΚΑ: Πρώτη «μάχη» με Μονακό για τον Ολυμπιακό – Για το break στη Βαλένθια ο Παναθηναϊκός
- Δουλειά της δικαιοσύνης δεν είναι να συγκαλύπτει την παρανομία και να προσφέρει ατιμωρησία σε μια κυβέρνηση που εγκληματεί
- Άλβαρες: «Είμαστε η Ατλέτικο Μαδρίτης και θέλουμε να γράψουμε ιστορία»
- Ισόβια στον ηθοποιό Nathan Chases His Horse του «Χορεύοντας με τους λύκους» για σεξουαλικές επιθέσεις


