53

Αναλυτές της CIA, που μελέτησαν τα ηχογραφημένα μηνύματα της ηγεσίας της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν ότι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για την φωνή του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αλλά δεν έχουν πεισθεί για την αυθεντικότητα της φωνής του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Η CIA έχει πεισθεί ότι στην ταινία ακούγεται η φωνή του Αλ Ζαουάχρι. Η ανάλυση για την άλλη φωνή, που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν, δεν είναι σαφής» δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας και προσέθεσε ότι «η CIA θα συνεχίσει την ανάλυση της ταινίας, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σε ένα οριστικό αποτέλεσμα».

Εν τω μεταξύ, δύο Πακιστανοί δημοσιογράφοι, που έχουν συναντηθεί αρκετές φορές με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, ανέφεραν ότι τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκε χθές, Τετάρτη, από το Αλ Τζαζίρα και στα οποία εμφανίζεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν με τον Αλ Ζαουάχρι, έχουν μαγνητοσκοπηθεί σε ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

«Το έδαφος των επαρχιών Κουνάρ και Πάκτια, που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, μοιάζει πολύ με την ορεινή περιοχή που φαίνεται στην ταινία» δήλωσε ειδικότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαμίντ Μιρ, ο οποίος από το 1977 έως και το 2001 έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, του οποίου πρόκειται να γράψει την βιογραφία.

Ο Μιρ τόνισε, δε, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της περιοχής, ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στην περιοχή Πάκτια τους τελευταίους μήνες», και προσέθεσε ότι τα στιγμιότυπα έχουν μαγνητοσκοπηθεί πιθανότατα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, λόγω της κουβέρτας που έχει στους ώμους του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Εξ άλλου, ο Γάλλος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρολάν Ζακάρ εξέφρασε την άποψη ότι η ταινία πρόκειται για συρραφή πολλών παλαιών στιγμιοτύπων, καθώς και συρραφή παλαιότερων ηχητικών μηνυμάτων του Οσάμα μπιν Λάντεν. Συνέδεσε, δε, την ενέργεια με την δεύτερη επέτειο από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ζακάρ παραδέχεται την αυθεντικότητα μόνο του ηχητικού μηνύματος του Αλ Ζαουάχρι, καθώς αναφέρεται σε πρόσφατα γεγονότα.

Ο Γάλλος ειδικός εξέφρασε, ακόμη, την άποψη ότι πιθανώς ο αρχηγός της Αλ Κάιντα να κρύβεται κάπου στο Πακιστάν, και να φυλάσσεται από κάποιους καλά ενημερωμένους, καθώς κάθε φορά που βάσει πληροφοριών εντοπίζεται σε μία περιοχή, και γίνεται επιδρομή για τη σύλληψή του, έχει εξαφανιστεί από το σημείο λίγες ώρες νωρίτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ