27

Κοινωνικό πακέτο συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με μέτρα που αφορούν στην ελληνική οικογένεια, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις κυρίως τις μικρομεσαίες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής που είχε ως αντικείμενο την οικονομική πολιτική.

Με το κοινωνικό πακέτο ξεπερνάμε σε κοινωνικές δαπάνες το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πετυχαίνουμε τη σύγκλιση χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η δυνατότητα για την πραγματοποίηση των κοινωνικών αυτών δαπανών οφείλεται στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται.

Ειδικότερα ,ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ορισμένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν (αναλυτική παρουσίαση θα κάνει ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης):

* Για τους αγρότες: Ο φόρος του πετρελαίου παραγωγής μειώνεται από 245 ευρώ ανά τόνο σε 21 ευρώ. Η βασική αγροτική σύνταξη αυξάνεται κατά 30 ευρώ, σε 200 ευρώ το μήνα. Καταργείται ο φόρος μεταβίβασης αγροτικής γης. Η αγρότισσα με τρία παιδιά απαλλάσσεται για ένα έτος από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση της φορολογίας σε καφενεία και άλλα μικρά καταστήματα σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων.

* Για την οικογένεια: Για κάθε παιδί που σπουδάζει σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας της οικογένειας δίνεται ετήσια επιδότηση 1.000 ευρώ. Μειώνεται κατά 20% ο φόρος για την αγορά νέου αυτοκινήτου, ενώ καταργούνται όλα τα τεκμήρια διαβίωσης αυτοκινήτου που ισχύουν σήμερα, εκτός αυτών των αυτοκινήτων που η αξία τους υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Παράλληλα, μειώνεται σε ανάλογο βαθμό με αυτό των αυτοκινήτων και ο φόρος για την αγορά μοτοσικλετών, ενώ απαλλάσσεται από το φόρο η αγορά μηχανής έως 125 κυβικά.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, 25.000 νέες προσλήψεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για άνεργες μητέρες με δυο παιδιά.

Το ΕΚΑΣ αυξάνεται από 110 ευρώ σε 140 ευρώ με αποτέλεσμα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ να διαμορφώνεται σε 552 ευρώ.

* Για τις επιχειρήσεις: Το κόστος πετρελαίου παραγωγής μειώνεται από 245 ευρώ σε 120 ευρώ τον τόνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο