Στην πώληση 20 τόνων χρυσού προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αξία του χρυσού που ρευστοποιήθηκε ανέρχεται στα 208 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η Τράπεζα προσδοκά καλύτερες αποδόσεις στα διαθέσιμά της.

38

Σε πώληση 20 τόνων χρυσού προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αξία του χρυσού που ρευστοποιήθηκε ανέρχεται σε 208 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός που απεκάλυψε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς όμως να κατονομάσει τη χώρα, επιβεβαίωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικ.Παλαιοκρασσάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοκρασσά, ο χρυσός αυτός, ο οποίος αποτελεί μικρό μέρος από τα αποθέματα της χώρας, προέρχεται από χρυσά νομίσματα (κυρίως λίρες Αγγλίας), τις οποίες είχε συλλέξει το Κεντρικό Πιστωτικό Ίδρυμα της χώρας. Τα νομίσματα αυτά στη συνέχεια μετετράπησαν σε ράβδους χρυσού, για να καταλήξουν στη διεθνή αγορά.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, προκρίθηκε προκειμένου η Τράπεζα της Ελλάδος να επιτύχει καλύτερες αποδόσεις στα διαθέσιμα της. Η απόδοση του συγκεκριμένου πολύτιμου μετάλλου είναι σχεδόν μηδενική, ενώ από την τοποθέτηση των ρευστών που αποκτήθηκαν από την πώληση του η Τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις (της τάξεως του 2 με 2,5%).

Η εξέλιξη αυτή ωφελεί και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας, μπορεί να προσδοκά σε υψηλότερα μερίσματα, εφόσον η Τράπεζα βελτιώσει την κερδοφορία της. Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοκρασσά, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προτίθεται στο μέλλον να προχωρήσει σε νέες ρευστοποιήσεις μέρους των αποθεμάτων σε χρυσό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr