Η σωματική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση
Τόκιο: Οι υπερτασικοί που κάνουν καθιστική ζωή μπορούν να μειώσουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης με απλές ασκήσεις γυμναστικής, όπως αναφέρει ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.
Τόκιο: Οι υπερτασικοί που κάνουν καθιστική ζωή μπορούν να μειώσουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης με απλές ασκήσεις γυμναστικής, όπως αναφέρει ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.
Στο πλαίσιο μιας μελέτης που διήρκεσε 8 εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της σωματικής άσκησης σε 207 υπερτασικούς που δεν είχαν ακολουθήσει καμία απολύτως αγωγή.
Οι συμμετέχοντες – που είχαν παρόμοια ηλικία, φύλο, ύψος, διατροφικές συνήθειες και τιμές αρτηριακής πίεσης – χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες αναλόγως με το χρονικό διάστημα του προγράμματος γυμναστικής που ακολουθούσαν. Ο χρόνος άσκησης ποίκιλε από σχεδόν καθόλου γυμναστική έως 120 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η πίεση μεταξύ των μελών της ομάδας που δεν γυμνάζονταν σχεδόν καθόλου παρέμειναν σταθερές. Ωστόσο, το σύνολο των υπολοίπων εθελοντών σημείωσαν σημαντική πτώση των τιμών της πίεσής τους.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι σημαντικότερες διαφορές παρατηρήθηκαν στις τιμές της συστολικής (μεγάλης) πίεσης, η ελάττωση των οποίων άγγιξε έως και το 50%. Όσον αφορά τις τιμές της διαστολικής (μικρής) πίεσης, τα μεγέθη ήταν παρόμοια μεταξύ των υπερτασικών που ακολούθησαν πρόγραμμα σωματικής άσκησης, ανεξαρτήτως της έντασής του.
“Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα τον ακριβή χρόνο σωματικής άσκησης που απαιτείται για την ελάττωση της πίεσης, ωστόσο από τη μελέτη προκύπτει πως ακόμη και περίπου 30 έως 60 λεπτά την εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
health.in.gr
- Άρης: Τα επιχειρήματα των «κίτρινων» για να πείσουν τον Βασίλη Σπανούλη
- Καταιγίδες και χαλάζι χτύπησαν Ήπειρο και Κρήτη – Ανησυχία για ζημιές σε καλλιέργειες
- Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Γεώργιος Δριτσάκος
- Λευκός Οίκος: «Πλήρως κατασκευασμένο» το «μνημόνιο κατανόησης» που παρουσίασαν τα ΜΜΕ του Ιράν
- Σέρρες: Πώς έγινε η τραγωδία με το παιδί που βρέθηκε νεκρό σε αρδευτικό κανάλι – Το αναζητούσε η μητέρα του για ώρες
- Λίβανος: Το Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης για την Τύρο – Σκοτώθηκε Λιβανέζος στρατιώτης
- Καύσωνας τον Μάιο στην Ευρώπη: το νέο πρόσωπο της κλιματικής κρίσης
- Ο Βινίσιους θέλει να συνεχίσει στην Ρεάλ, αλλά δεν… βιάζεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 27.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442