51

Περισσότερους από 100 νεκρούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετρά η Γένοβα της Ιταλίας, την ώρα που στη Γαλλία ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν υπεραμύνεται των κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση του καύσωνα που ενδέχεται να αφήσει συνολικά πίσω του ακόμη και 5.000 θύματα.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τα θύματα του καύσωνα στη Γένοβα ήταν κυρίως ηλικιωμένα ή με προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν σοβαρά λόγω της πρωτοφανούς ανόδου του υδράργυρου. Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας η θερμοκρασία ξεπέρασε και την Κυριακή τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Στο Μιλάνο και το Τορίνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 50 περίπου θάνατοι που αποδίδονται στο κύμα καύσωνα, ενώ στη Γένοβα -που μετρά και τους περισσότερους θανάτους αποδιδόμενους άμεσα ή έμμεσα στην πρωτοφανή άνοδο της θερμοκρασίας- εξακολουθεί να επικρατεί το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών σε 5.000, ενώ μέχρι στιγμής οι διαπιστωμένοι θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα είναι 3.000. Από πλευράς του, ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν υπεραμύνεται των χειρισμών της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του καύσωνα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός εκφράζει δυσάρεστη έκπληξη για τις παροτρύνσεις Σοσιαλιστών και Πρασίνων προς τον υπουργό Υγείας, Ζαν Φρανσουά Ματεΐ, να παραιτηθεί και τους κατηγορεί για στείρα πολεμική. Ο Ραφαρέν διέκοψε την περασμένη Πέμπτη την θερινή άδειά του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία οι Αρχές χαρακτήρισαν ως «πραγματική επιδημία».

Στο Παρίσι, καθώς τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και τα γραφεία τελετών αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το χώρο μίας σκεπαστής αγοράς που δεν χρησιμοποιείται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου ήδη μεταφέρθηκαν εκατοντάδες θύματα του καύσωνα μέχρι να ταφούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό