53

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μετά από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μιλέν Βέλτσεφ. Προς το παρόν, αναμένεται η ανακοίνωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Συμεών Β για το εάν αποδέχεται την αποχώρηση του συνεργάτη του.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Βούλγαρος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την απόφασή του για την παραίτηση του Βέλτσεφ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας έρχεται την ώρα που η Βουλγαρία προχωρά σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, χάριν της ενταξιακής πορείας της στην ΕΕ.

Ήδη, οι πρώτες αναταράξεις εμφανίστηκαν στις διακυμάνσεις των τιμών των βουλγαρικών ομολόγων στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση Βέλτσεφ ενδεχομένως οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού, με αποτέλεσμα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γεώργι Παρβάνοφ, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την υποβολή παραίτησης, επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις εγκυμονούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει όλα τα μέτρα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με τον Μιλέν Βέλτσεφ, όπου αναλύθηκαν οι λόγοι της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τον Βέλτσεφ να ανακαλέσει την παραίτησή του, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ