53

Με εναγκαλισμούς έδωσαν τέλος στις αιματηρές μάχες τα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβερίας, την Τρίτη, μία ημέρα μετά από την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η συνάντηση των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας έγινε υπό άλλους όρους στην Παλιά Γέφυρα της πρωτεύουσας, Μονρόβια, όπου επί ημέρες μαίνονταν οι συγκρούσεις.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων της Δυτικής Αφρικής στη Λιβερία Φέστους Οκόνκουο και ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπλάνεϊ συναντήθηκαν με τον αρχηγό της ισχυρότερης ομάδας των ανταρτών στο επιτελείο του στο λιμάνι της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, επιπλέον 70 Νιγηριανοί στρατιώτες έφθασαν την Τρίτη στη Λιβερία, για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης, η οποία συνολικά θα αριθμεί 3.250 άνδρες. Η ειρηνευτική δύναμη έχει αναπτύχθεί στο αεροδρόμιο της Μονρόβια.

Την ίδια ώρα, ο Λιβεριανός πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ έθεσε όρους για την αποχώρησή του από την εξουσία και τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της νιγηριανής προεδρίας, ο Τσ.Τέιλορ επιθυμεί να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του από το δικαστήριο της Σιέρα Λεόνε για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για κεντρικό ρόλο στο δεκαετή πόλεμο στην Σιέρα Λεόνε, που σημαδεύτηκε από βάρβαρες πράξεις και αγριότητα εναντίον των κατοίκων. Το δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις κατηγορίες.

Ο Τσαρλς Τέιλορ είχε αποδεχθεί την πρόταση παροχής ασύλου από τη Νιγηρία, και είχε ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Νιγηριανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τώρα ο πρόεδρος της Λιβερίας εμφανίζεται απρόθυμος να δεχθεί την πρόταση παροχής ασύλου.

Η αποχώρηση του Τσαρλς Τέιλορ από την εξουσία είναι το βασικό αίτημα των ανταρτών, οι οποίοι είχαν εκφράσει φόβους στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να τηρήσει το λόγο του για αποχώρηση.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο αρχηγός της ισχυρότερης ομάδας των ανταρτών προειδοποίησε: «Εάν αρνηθεί να υπακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις και να εγκαταλείψει τη Λιβερία, θα του επιτεθούμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ