Η ανοικοδόμηση του τείχους στη Δ.Όχθη θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Το Ισραήλ θα συνεχίσει την ανοικοδόμηση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν, μετά από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τζ.Ο.Μπους κάλεσε, δε, τους Παλαιστίνιους να πατάξουν την τρομοκρατία.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει την ανοικοδόμηση του τείχους στη Δυτική Όχθη δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει το διαχωριστικό κτίσμα «πρόβλημα».
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Αριέλ Σαρόν επιχείρησε να καθησυχάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων από το τείχος.
Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι το διαχωριστικό τείχος στη Δ.Όχθη είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών, λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών. Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς έχει χαρακτηρίσει το κτίσμα «προσβολή στην αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων».
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αριέλ Σαρόν, ο Τζ.Ο.Μπους επανέλαβε το αίτημα των Ισραηλινών για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των εξτρεμιστών.
«Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διεξάγει επικεντρωμένες και αποτελεσματικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του τρόμου, να κατατρέψει τον οπλισμό των τρομοκρατών, και τη δυνατότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Εάν επικρατήσει η ηρεμία και οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξαρθρωθούν, τότε το Ισραήλ θα είναι σε θέση να προχωρήσει περαιτέρω» παρατήρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κινήσεις καλής θέλησης, όπως η απελευθέρωση 540 Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Απογοήτευση των Παλαιστινίων
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις δηλώσεις Μπους, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επανέλαβε τη θέση του για το διαχωριστικό τείχος.
Υπογράμμισε ότι ο Τζ.Ο.Μπους εξέφρασε τις ισραηλινές απόψεις, και τον επέκρινε διότι δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των σημείων του «οδικού χάρτη».
Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε το κτίσμα στη Δυτική Όχθη «νέο τείχος του Βερολίνου», και παρατήρησε ότι ανοικοδομείται προκειμένου να διαχωρίσει τις παλαιστινιακές περιοχές ως γκέτο.
Επίσης, ο υπουργός Πληροφόρησης Ναμπίλ Αρμ δήλωσε ότι η εμμονή των Ισραηλινών για το διαχωριστικό τείχος «θα περιπλέξει τα πράγματα και θα αποθαρρύνει την θετική ατμόσφαιρα».