Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πάλι η υπόθεση Οτζαλάν
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει εκ νέου την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η τουρκική κυβέρνηση έχουν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης της 12ης Μαρτίου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει εκ νέου την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η τουρκική κυβέρνηση έχουν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης της 12ης Μαρτίου.
Με την απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει στην περίπτωση αυτή το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το ΕΔΑΔ είχε επικαλεσθεί για την απόφασή του το γεγονός ότι ο Οτζαλάν δεν δικάστηκε από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, καθώς και το υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που ο κατηγορούμενος έμεινε προφυλακισμένος προτού προσαχθεί σε δίκη.
Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η δίκη του ηγέτη του ΡΚΚ δεν ήταν δίκαιη, καθώς στις ακροαματικές διαδικασίες ήταν παρών στρατοδίκης και επειδή ο Οτζαλάν είχε περιορισμένη πρόσβαση στους δικηγόρους του.
Ταυτόχρονα το Δικαστήριο στην ίδια απόφαση είχε απορρίψει αρκετές από τις αντιρρήσεις του Αμπ.Οτζαλάνυποστηρίζοντας ότι ούτε με την σύλληψή του στην Κένυα, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ούτε με την απομόνωσή του στην φυλακή παραβιάστηκε η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που συνελήφθη στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 1999 είναι σήμερα ο μοναδικός κρατούμενος στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στην Προποντίδα.
Εν τω μεταξύ, Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε χωριό κοντά στην πόλη Μπινγκιόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις χωρικοί και ένας να τραυματιστεί, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο Anadolu.
Πρόκειται για την πρώτη επίθεση ανταρτών εναντίον αμάχων τα τελευταία τέσσερα χρόνια,επισημαίνουν αξιωματούχοι της τουρκικής ασφάλειας. Οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι εκατοντάδες μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είχαν διεισδύσει στην Τουρκία απο στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ, μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.