37

Νομοσχέδιο που προβλέπει την μερική αμνήστευση των Κούρδων πρώην ανταρτών, που πολέμησαν στις τάξεις του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κατά των τουρκικών δυνάμεων, αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως τη Δευτέρα.

Το θέμα συζητήθηκε εμπεριστατωμένα την Παρασκευή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ καθώς και αξιωματούχων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ο «νόμος περί Επανένταξης στην Κοινωνία», όπως ονομάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, έχει λάβει την Πέμπτη την έγκριση και του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο κ. Ακσού ενημέρωσε του συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τις λεπτομέρειες το νομοσχεδίου και δήλωσε ότι υπάρχει πλήρη ταύτιση απόψεων σχετικά με το θέμα μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των στρατιωτικών.

Το νομοσχέδιο, θα τεθεί προς έγκριση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως τη Δευτέρα σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Η προτεινόμενη αμνηστία θα αφορά τους αντάρτες του PKK, το σημερινό KADEK, που διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας από το 1984. Οι συγκρούσεις έχουν σχεδόν σταματήσει από το 1999, όταν το PKK ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, στο νησί-φυλακή Ιμραλί, της Προποντίδας. Τα ηγετικά στελέχη του PKK θα εξαιρεθούν από την αμνηστία σύμφωνα με τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, η ηγεσία του ΚΑDEK εκφράζει την αντίθεσή του στα προωθούμενα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί παράλληλα με την αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων στους Κούρδους και τη διεξαγωγή συνομιλιών με το KADEK. Ζητά επίσης την αναγνώριση της κουρδικής εθνικής ταυτότητας την άρση των περιορισμών στην στη χρήση της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση και τον Τύπο, ενώ επισημαίνει την ανάγκη παραχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Απαιτεί επίσης από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει σε όλες τις κουρδικές οργανώσεις το δικαίωμα να πολιτεύονται και να καταρτίση σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης των κουρδικών περιοχών.

Το KADEK ζητά, τέλος γενική αμνηστία των Κούρδων ανταρτών που θα περιλαμβάνει το Αμπντουλάχ Οτζαλάν και ολόκληρη την ηγεσία του ΡΚΚ καθώς και την επιστροφή των εξόριστων μελών της οργάνωσης που ζουν στο εξωτερικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ