Τρίωρο τετ-α-τετ Σημίτη – Μπους στο Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Τζορτζ Μπους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Η συνάντηση, λόγω συγκυρίας, χαρακτηρίζεται αναβαθμισμένη.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί την Τρίτη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συναντηθεί την επομένη με τον Τζορτζ Ο. Μπους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Η συνάντηση, λόγω συγκυρίας, χαρακτηρίζεται αναβαθμισμένη.
Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν τρεις και πλέον ώρες και αναμένεται να καλυφθεί το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη.
Στην Ουάσιγκτον συζητείται ευρύτατα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους θα ανοίξει επίσημα τη μεγάλη αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου, όπου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Θα προηγηθούν συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, οι οποίες και θα συνεχιστούν στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.
Οι συνομιλίες δεν θα έχουν διμερή χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα συζητηθούν οι σχέσεις Αθηνών – Ουάσινγκτον, ωστόσο, στην ατζέντα των συνομιλιών και κάτω από τον τίτλο «Περιφερειακά Θέματα» θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.
Ο κ. Μπους αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του Ιράκ, που αυτή την περίοδο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς. Εξίσου σημαντικά είναι και τα θέματα του Αφγανιστάν, των όπλων μαζικής καταστροφής, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και πιθανότατα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα «Γαλιλαίος».
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα υπογραφεί και η Συμφωνία Δικαστικής Αρωγής. Στο θέμα της τρομοκρατίας, οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την προώθηση της δικαστικής συμφωνίας για την έκδοση κατηγορουμένων στις ΗΠΑ.
Τέλος, όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης, στο γεύμα εργασίας θα εξεταστεί το θέμα της ενέργειας υδρογόνου, με στόχο την κοινή προσπάθεια ερευνών, ενώ θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ανοιχτή διατλαντική αεροπορική συμφωνία.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων