Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Τελεσίγραφο της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ζητά η Βρετανία

Τελεσίγραφο της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ζητά η Βρετανία

Η Βρετανία πιέζει την ΕΕ να εκδώσει τελεσίγραφο δύο μηνών προς το Ιράν, απαιτώντας να αποδεχθεί τις διεθνείς αξιώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με τη Daily Telegraph. Το Λονδίνο δεν επιθυμεί μία νέα αμερικανο-ευρωπαϊκή διένεξη για το θέμα.

28

Η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην ΕΕ ώστε να εκδώσει τελεσίγραφο κατά του Ιράν, απαιτώντας να αποδεχθεί τις διεθνείς αξιώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και να πάψει να να υποθάλπει την τρομοκρατία, αναφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, σε περίπτωση άρνησης εκ μέρους του Ιράν, η ΕΕ θα διέκοπτε τις οικονομικές σχέσεις της με τη χώρα.

Το τελεσίγραφο, με διορία δύο μηνών, έχει απώτερο σκοπό να αποτρέψει μία διχοστασία όμοια με εκείνη που έφερε αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη γύρω από το ζήτημα του Ιράκ.

Επικαλούμενο υπόμνημα του βρετανικού ΥΠΕΞ προς διπλωμάτες και αξιωματούχους της κυβέρνησης, το δημοσίευμα της Telegraph υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τον αποκλεισμό του Ιράν, μη αποκλείοντας και τη χρήση βίας ως τελευταίο μέτρο ανάγκης.

«Δεν πιστεύουμε πως η απομόνωση θα λειτουργήσει. Ωστόσο εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν, κινδυνεύουμε με μία νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ για το Ιράν, γεγονός που θα μας θέσει στην ελάχιστα ζηλευτή θέση να χρειασθεί να επιλέξουμε στρατόπεδο», τονίζεται στο υπόμνημα αυτό.

Στο μεταξύ, με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τρίτης οι διαδηλώσεις εκατοντάδων Ιρανών που διεκδικούν περισσότερες κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες.

Ανήσυχοι για πιθανές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών, που αμαύρωσαν προηγούμενες εκδηλώσεις τους, οι διαδηλωτές παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους κι αρκέσθηκαν να ηχούν τις κόρνες τους, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές γύρω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, που αποτελεί την εστία της φιληρεινικής αναταραχής.

Ένστολοι αστυνομικοί περιφρουρούσαν και πάλι το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με στόχο να αποτρέψουν νέα διείσδυση φανατικών ισλαμιστών και να προλάβουν μία επανάληψη των εκτρόπων της Παρασκευής, όταν φανατικοί πυροβόλησαν και ξυλοκόπησαν φοιτητές μέσα στους κοιτώνες τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies