Βήμα προς την ελευθερία χαρακτηρίζει ο Τζορτζ Μπους τις διαδηλώσεις στο Ιράν
Την υποστήριξή του στους Ιρανούς που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα εξέφρασε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις ως «θετικό βήμα στο δρόμο προς την ελευθερία».
28
Την υποστήριξή του στους Ιρανούς που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα εξέφρασε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις ως «θετικό βήμα στο δρόμο προς την ελευθερία».
«Είναι η αρχή της έκφρασης των ανθρώπων για ένα ελεύθερο Ιράν, η οποία εκτιμώ πως είναι θετική», δήλωσε ο Μπους από το Κενενμπάνκπορτ των Ηνωμένων Πολιτειών όπου βρίσκεται για διακοπές. «Πιστεύω πως κάποια στιγμή στο μέλλον η ελευθερία θα επικρατήσει παντού, επειδή είναι ισχυρό κίνητρο», πρόσθεσε.
Χιλιάδες Ιρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης το βράδυ του Σαββάτου, για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για μικρότερες διαδηλώσεις σε δύο άλλες πόλεις, καθώς οι μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών αποκτούν δυναμική.
Στις διαδηλώσεις πρωτοστατούν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, οι οποίοι πολλές φορές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή εκάδων ισλαμιστών εξτρεμιστών που υποστηρίζουν τον ανάωτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες άρχισαν σε αντίδραση για την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, αλλά κατέληξαν σε αμφισβήτηση σύσσωμης της ηγεσίας της χώρας.
Ο Μπους αναφέρθηκε και στη βία που υποσκάπτει την εφαρμογή του «οδικού χάρτη», ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να «πατάξει με αποφασιστικότητα« την παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς, αλλά και τις άλλες οργανώσεις που υποστηρίζουν την αντι-ισραηλινή βία.
«Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι δύσκολος», παρατήρησε, σημειώνοντας όμως ότι «είναι σημαντικό που όλος ο κόσμος και η περιοχή εργάζεται από κοινού για να νικήσειτη Χαμάς και τις άλλες βίαιες τρομοκρατικές οργανώσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442