Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 14o
Αντίποινα επί αντιποίνων εκτροχιάζουν τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Αντίποινα επί αντιποίνων εκτροχιάζουν τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Σε νέο κύκλο αίματος προσκρούσει ο «οδικός χάρτης»· ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει εντολή για την «πλήρη συντριβή» της Χαμάς -συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της ηγεσίας και του ιδίου του σεΐχη Γιασίν- και η εξτρεμιστική οργάνωση ορκίζεται νέα εκδίκηση.

51

Σε νέο κύκλο αίματος προσκρούσει ο «οδικός χάρτης» ειρήνευσης στη Μ.Ανατολή· ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει εντολή για την «πλήρη συντριβή» της Χαμάς -συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της ηγεσίας και του ιδίου του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν- και η εξτρεμιστική οργάνωση ορκίζεται νέα εκδίκηση. Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τη διεθνή κοινότητα, που παραμένει όμως θεατής της αιματοχυσίας.

Κατά τα όσα μεταδίδει το Reuters, στον απόηχο του θανάτου 16 Ισραηλινών πολιτών από τη νέα επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι στη δυτική Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Σαρόν συνεδρίασε την Πέμπτη προκειμένου να εξετάσει την «κατάσταση ασφαλείας» της χώρας και τη μέθοδο των αντιποίνων υπό το φως της νέας κλιμάκωσης της βίας.

Κατ εντολή του Ισραηλινού υπουργού Αμύνης, Σαούλ Μοφάζ, οι στρατιωτικές δυνάμεις καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν τη Χαμάς «με κάθε μέσο». Ο Μοφάζ ξεκαθαρίζει πως το Τελ Αβίβ επιθυμεί τη συνέχιση των προσπαθειών εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, όπως η διαταγή δεν αφορά μόνο στην υποδομή και τη στρατιωτική βάση της οργάνωσης, αλλά και στην πολιτική της ηγεσία που, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Η σχετική εντολή για την «πλήρη συντριβή» της Χαμάς αφορά ακόμη και στον ίδιο τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ο οποίος κατοικεί στη Γάζα, μεταδίδει το AFP. «Οι ηγέτες της Χαμάς δεν διαθέτουν πλέον ουδεμία ασυλία από τη στιγμή που η οργάνωση κάνει τα πάντα για να υπονομεύσει κάθε πολιτική διαδικασία» ξεκαθάρισε με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τ.Χανέγκμπι, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Γιασίν δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αλλωστε, από την επίθεση κατά του Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, είχε ήδη διαφανεί πως το Ισραήλ έχει αποφασίσει πλέον να χτυπήσει και την πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Σε απάντηση, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, προχώρησαν την Τετάρτη σε πολύνεκρο χτύπημα στην «καρδιά» της Ιερουσαλήμ, προαναγγέλοντας νέο κύκλο αιματοχυσίας με την απόρριψη της ύστασης έκκλησης του Μαχμούντ Αμπάς να προσέλθουν σε διάλογο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, ώστε να προωθηθεί ο «οδικός χάρτης».

Την επίθεση καμικάζι σε λεωφορείο της δυτικής Ιερουσαλήμ καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ο.Μπους, οι Τόνι Μπλερ και Ζακ Σιράκ και πληθώρα ηγετών της διεθνούς κοινότητας. Σκληρή ήταν και η σχετική ανακοίνωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία υπογράμμισε πως «κανένας σκοπός, όσο δίκαιος και να είναι, δεν μπορεί να υπηρετηθεί μέσω της τρομοκρατίας· όποιο κίνητρο και εάν επικαλεστούν οι τρομοκράτες δεν θα δικαιολογήσουν ποτέ το θάνατο αθώων πολιτών».

Η Ιερουσαλήμ την Πέμπτη θρηνεί κηδεύοντας τα θύματα της πλέον πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ακαμπα μεταξύ των Τζορτζ Ο.Μπους, Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς. Αφόρητη η οδύνη, αλλά και η οργή, των Παλαιστινίων της Γάζας, οι οποίοι κηδεύουν στη Γάζα τα 11 θύματα -ένας ακόμη Παλαιστίνιος εξέπνευσε τη νύχτα- των ισραηλινών αντιποίνων που ακολούθησαν.

Η διεθνής κοινότητα απευθύνει και προς τις δύο πλευρές έκκληση για αυτοσυγκράτηση, όμως η βία φέρνει βία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies