Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Ανυποχώρητοι οι χρυσωρύχοι της TVX Hellas παραμένουν κλεισμένοι στις στοές

Ανυποχώρητοι οι χρυσωρύχοι της TVX Hellas παραμένουν κλεισμένοι στις στοές

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι των χρυσωρυχείων TVX Hellas εξακολουθούν να πραγματοποιούν απεργία πείνας στις στοές των μεταλλείων. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για εξελίξεις εντός της εβδομάδος, ενώ στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

37

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι των χρυσωρυχείων TVX Hellas στο Στρατώνι της Χαλκιδικής παραμένουν κλεισμένοι στις στοές των μεταλλείων, πραγματοποιώντας απεργία πείνας, και απειλούν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Έξω από τις στοές βρίσκονται συγκεντρωμένοι δεκάδες συνάδελφοι και συγγενείς των μεταλλωρύχων, οι οποίοι τους συμπαραστέκονται στον αγώνα τους. Υπάρχει, επίσης, νοσηλεύτρια η οποία παρακολουθεί την πορεία της υγείας των απεργών, καθώς και ένα ασθενοφόρο για παν ενδεχόμενο.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα των ορυχείων της Χαλκιδικής, διότι η κυβέρνηση με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευθύνη αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους που βγάζουν το μεροκάματό τους στις χειρότερες συνθήκες» τόνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Χρ.Πρωτόπαπας υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ασχολείται χρόνια με τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση του δικαιώματος εργασίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση συνάντησε όμως αντιδράσεις. Η «ματαίωση της επένδυσης», υπενθύμισε ο ίδιος, «έγινε με προσφυγή των κατοίκων της περιοχής· η κυβέρνηση ήταν αντίθετη, θα εξακολουθήσει, όμως, να προσπαθεί για την ανεύρεση μιας λύσης».

ΥΠΑΝ: Εξελίξεις εντός της εβδομάδας

«Σταθερά παρακολουθούμε το θέμα, έχουμε δώσει μήνυμα και εξηγήσαμε από την περασμένη Παρασκευή, ότι αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη διότι είναι σε εξέλιξη μια σειρά από διαδικασίες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οι συζητήσεις αυτές, όπως εξήγησε ο υπουργός, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν τουλάχιστον τις επόμενες δύο ημέρες. «Άρα αυτός είναι ένας προσανατολισμός για όλους και για τους κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής που έχουν πραγματοποιήσει αυτή την απεργία και την κινητοποίηση, να το λάβουν υπόψη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να διαμορφωθεί το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού.

Όπως είχε σημειώσει μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Τσοχατζόπουλος, το νέο σχήμα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων «φιλοδοξούμε να συνυπάρξουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αλλά και ο χώρος της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού».

Συνεργασία και με το ΣΕΒ

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του προεδρείου του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο τελυταίος τόνισε το θέμα των μεταλλείων ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και ότι ο ΣΕΒ είναι σε συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλλει στη θετική επίλυσή του.

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, τόινισε ο κ. Χριστοδουλάκης, και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα του «πώς αυτοί οι οποίοι μάχονται με ιδιαίτερη εχθρότητα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την επιχειρηματικότητα, είναι και οι ίδιοι, οι οποίοι παίζουν στα ζάρια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, τις θέσεις απασχόλησης και τις προοπτικές των εργαζομένων».

Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου

Τη Δευτέρα τους απεργούς μεταλλωρύχους επισκέφθηκε Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Χαλκιδική, για να συνομιλήσει μαζί τους και να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού χαρακτήρισε «μεροκάματο του τρόμου» την εργασία των μεταλλωρύχων και ζήτησε, εκτός από την επάνηληψη της λειτουργίας των μεταλλείων, να λυθεί το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας.

Στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον των μεταλλευτικών επενδύσεων στην Ελλάδα με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Χαλκιδικής αλλά και με δυο εταιρίες χρυσού στην περιοχή της Θράκης, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια συνάντησαν την τοπική αντίδραση.

Ο ΣΜΕ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για την ανάγκη εξασφάλισης της αδειοδότησης της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, με πλήρη σεβασμό από το όποιο νέο επιχειρηματικό σχήμα των όρων για το περιβάλλον και την ασφάλεια και με ταυτόχρονους αυστηρούς ελέγχους απο όλες τις αρμόδιες αρχές.

Tελευταία ενημέρωση: 16:40

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies