Λαμπρός ο εορτασμός για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης
Με τη λαμπρότητα που δέσποζε τα χρόνια της ακμής της, η Αγία Πετρούπολη γιόρτασε φέτος τα 300 χρόνια από την ίδρυσή της. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, με την έλευση 40 και πλέον αρχηγών κρατών.
Με τη λαμπρότητα που δέσποζε τα χρόνια της ακμής της, η Αγία Πετρούπολη γιόρτασε φέτος τα 300 χρόνια από την ίδρυσή της.
Χτισμένη πάνω σε βάλτους στην εκβολή του ποταμού Νέβα, η πόλη ιδρύθηκε στις 27 Μαΐου του 1703 από τον τσάρο της Ρωσίας Μέγα Πέτρο και ήθελε πάντα να είναι ένα «παράθυρο στην Ευρώπη».
Η Πετρούπολη «πάντα αφομοίωνε στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πάντα μοιραζόταν γενναιόδωρα τα πλούτη της με την Ευρώπη» δήλωσε με αφορμή τον εορτασμό ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι εάν η Ρωσία συνέχιζε να «συνεργάζεται με αυτόν τον τρόπο με τα ευρωπαϊκά κράτη, όλοι θα κέρδιζαν από αυτό».
Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, με την έλευση 40 και πλέον αρχηγών κρατών, δεν είναι «παρά ένα μέσο για να τραβήξει την προσοχή της χώρας στα προβλήματα μιας πόλης που ανήκει σε όλη τη Ρωσία, αλλά επίσης σε όλη την Ευρώπη» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος «στην πολιτισμική κληρονομιά της πόλης» η οποία βρίσκεται σε κατάσταση μαρασμού και που λόγω των επετειακών εορτασμών επετράπη η μερική αποκατάσταση των ιστορικών θησαυρών της.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, τίποτα δεν θυμίζει τους κανονικούς ρυθμούς ζωής των κατοίκων της ιστορικής πόλης. Οι δρόμοι γύρω από τα ιστορικά κτίρια έχουν γεμίσει από επισκέπτες, οι οποίοι εντυπωσιασμένοι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις.
Πολλοί μάλιστα είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν την Τρίτη το Μουσείο Ερμιτάζ, το οποίο στο πλαίσιο του εορτασμού παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό για 24 ώρες.
Το «Τάμα» μια θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να συγκινήσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.