
Ήπια άσκηση κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Μόναχο: Η ήπια άσκηση μπορεί να ελαττώσει έως και κατά 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση της κοπιαστικής εργασίας, όπως επισημαίνει γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Μόναχο: Η ήπια άσκηση μπορεί να ελαττώσει έως και κατά 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση της κοπιαστικής εργασίας, όπως επισημαίνει γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Ουλμ στη Γερμανία επισημαίνει ότι ακόμη και δύο μόλις ώρες γυμναστικής την εβδομάδα μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες προσβολής από καρδιοπάθεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όταν η άσκηση γίνεται για μία ώρα κυμαίνεται στο 15%.
Ωστόσο, οι ίδιοι ερευνητές τονίζουν ότι η φυσική σωματική κίνηση στο πλαίσιο της εργασίας εγκυμονεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονη ψυχολογική πίεση.
Τα συμπεράσματα των Γερμανών βασίστηκαν σε μελέτη 800 Γερμανών, ηλικίας από 40 έως 68 ετών, εκ των οποίων οι 312 έπασχαν από καρδιαγγειακό νόσημα.
Τα αρνητικά αποτελέσματα μεταξύ των τελευταίων ήταν προφανή από συγκεκριμένες ενδείξεις. Για παράδειγμα, εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που συντελούν στην εκδήλωση φλεγμονής, ευνοώντας έτσι το σχηματισμό πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα και την εκδήλωση αθηροσκλήρυνσης.
“Αυτό που συνιστούμε στο ευρύ κοινό είναι να δημιουργεί χρόνο στο πλαίσιο του καθημερινού ή έστω εβδομαδιαίου προγραμματισμού του και να τον αφιερώνει στη διεξαγωγή ήπιας άσκησης. Τα οφέλη για την καρδιά αλλά και για τη γενικότερη υγεία είναι μεγάλα και σίγουρα μπορούν να περισώσουν πολλές επισκέψεις στο ιατρείο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στον επίλογο της μελέτης.
health.in.gr
- «Απλώς γ@@@θείτε» – Ο Ρόμπερτ Σμιθ των The Cure για το halftime show του Μουντιάλ 2026 και τον Ινφαντίνο
- Καιρός: Για «θερμό επεισόδιο με χαρακτηριστικά καύσωνα» προειδοποιεί ο Κολυδάς – Πού και πότε θα δούμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Αλιβέρι Ευβοίας – Ήχησε το 112, στη μάχη πέντε εναέρια
- Παναθηναϊκός: Τα δεδομένα για Γουάλας και Φρανσίσκο και η περίπτωση Καμπάτσο
- Ισπανία: Αποκαρδιωτική καταστροφή – Φωτιά βόρεια της Μαδρίτης έχει κάψει 120.000 στρέμματα
- Πώς η Κίνα θα γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία της
