
Ανακάλεσε ο Σ.Ξηρός όσα είχε δηλώσει στο απολογητικό του υπόμνημα
Ο Σ.Ξηρός, με δήλωσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανακάλεσε όσα είχε αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι ήταν ο μοναδικός φυσικός αυτουργός όλων των ενεργειών της 17Ν μετά το 1982 και επανέλαβε τα περί βασανιστηρίων.
43
Ο Σάββας Ξηρός, με δήλωσή του την Τετάρτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ανακάλεσε όσα είχε αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι ήταν ο μοναδικός φυσικός αυτουργός όλων των ενεργειών της 17 Νοέμβρη μετά το 1982.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε προβάλει αυτό τον ισχυρισμό προκειμένου να αναδείξει τον «παραλογισμό» του κατηγορητηρίου, το οποίο, όπως είπε, στήθηκε με βία, απειλές, βασανιστήρια, φορτώθηκε με φαντασία και στηρίχθηκε σε ψευδομάρτυρες.
Ο Σάββας Ξηρός είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης. «Αποδέχομαι τις επιλογές, τις αρχές, τη θεωρητική βάση και τα οράματα της οργάνωσης, όπως εκφράστηκαν μέσα από τις προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη. Αισθάνομαι περήφανος για τις πράξεις στις οποίες συμμετείχα» δήλωσε.
Η παρέμβασή του Σ.Ξηρού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του κατηγορούμενου, του είπε:
«Μη νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανόητους. Έχει σημασία η σοβαρότητα του τρόπου υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Μετά απ όλα αυτά, δεν μπορούμε να ασχολούμεθα και πολύ με αυτόν τον άνθρωπο».
Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι δεν υπήρχε γυναίκα στη 17 Νοέμβρη, ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες του περί βασανιστηρίων προκειμένου να προχωρήσει στις ομολογίες του.
Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι ο πρόεδρος του δικαστηρίου και απευθυνόμενος προς τον κατηγορούμενο τον ρώτησε εάν βασανίστηκε μέσα στο δικαστήριο.
«Εγώ είπα ότι οι αποκαλούμενες απολογίες είναι προϊόν βίας και αν τις λάβετε υπ όψιν είναι σαν να αποδέχεστε αυτή την ανακριτική μέθοδο» απάντησε ο Σ.Ξηρός.
Οι κρίσεις πανικού του Κώστα Τέλιου
Στις κρίσεις πανικού που πάθαινε ο Κώστας Τέλιος μετά τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν αναφέρθηκε ο αδελφός του κατηγορουμένου, Θανάσης. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του αδελφού του έδειχνε προβληματική και φαινόταν ότι «φοβάται». Σύμφωνα με την κατάθεση του αδερφού του, ο Κώστας Τέλιος παρουσίαζε αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία, ένιωθε συχνά τρόμο και φαινόταν ότι «βασανίζεται από κάτι».
Ο κ. Τέλιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετείχε ο κατηγορούμενος στην κλοπή οπλισμού από το στρατόπεδο του Συκουρίου επειδή, όπως ανέφερε, κάθε παραμονή Χριστουγέννων βρισκόταν στο σπίτι του, μαζί με την οικογένειά του. Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι μόλις άρχισαν οι συλλήψεις των μελών της 17Ν ο αδελφός του αισθάνθηκε ασφαλής και γι αυτό θέλησε να παραδοθεί στην αστυνομία.
Νωρίτερα, ο εκδότης Ηλίας Μέλιος κατέθεσε για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Κώστας Τέλιος, τα οποία τον οδήγησαν να επισκεφθεί ψυχίατρο μαζί με τον ίδιο τον μάρτυρα, και να λάβει έδωσε θεραπευτική αγωγή. «Προφανώς έφερε ένα μεγάλο βάρος, είχε τυψεις, αγωνία για κάτι που είχε γίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Τέλιος.
Ο μάρτυρας Δημήτρης Βαγγέλης, στέλεχος του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Κώστα Τέλιο σε λογοτεχνική συγκέντρωση στη Χαλκίδα το 1997 εξέφρασε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος «αναζητούσε την κάθαρση με την έννοια της αρχαίας τραγωδίας».
Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ολοκληρώθηκε με αναγνώσεις εγγράφων σχετικά με τις κατασχέσεις των αντικειμένων που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης από το κατηγορητήριο των Ανέστη Παπαναστασίου και Γιάννη Σερίφη.
Τελευταία ενημέρωση: 16:00
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Καύσιμα σε ράλι τιμών: Το αμερικανικό road trip γίνεται πολυτέλεια
- Τα… κατορθώματα του Τραμπ στο μέτωπο του πληθωρισμού
- Λιντς Γιουνάιτεντ- Μπέρνλι 3-1: «Άλμα» παραμονής για τα «παγώνια»
- Σκληρό μήνυμα Τραμπ στην Αβάνα με νέο πακέτο κυρώσεων
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 2 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο


