Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
weather-icon 24o
Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον Γκι Φερχόφστατ νικήτρια των εκλογών του Βελγίου

Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον Γκι Φερχόφστατ νικήτρια των εκλογών του Βελγίου

Ευρεία πλειοψηφία εδρών έναντι των Χριστιανοδημοκρατών απέσπασαν στις βουλευτικές εκλογές του Βελγίου τα κόμματα των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών, εξασφαλίζοντας παράταση της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Γκι Φερχόφστατ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

51

Ευρεία πλειοψηφία εδρών έναντι των Χριστιανοδημοκρατών απέσπασαν στις βουλευτικές εκλογές του Βελγίου τα κόμματα των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών, εξασφαλίζοντας παράταση της θητείας της πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Γκι Φερχόφστατ.

«Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουμε το έργο του εκσυγχρονισμού και των αλλαγών σε αυτή τη χώρα εντός των προσεχών ετών. Η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από την εκλογική διαδικασία» ήταν η δήλωση του Γκι Φερχόφστατ ενώπιων των στελεχών του φλαμανδικού Φιλελεύθερου Κόμματος που τον επευφημούσαν.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Στεφάν ντε Κλέρκ, έχει παραδεχθεί την ήττα της αντιπολίτευσης στην εκλογική διακασία της Κυριακής, επισημαίνει το Reuters. Σημειώνεται ότι ο Ντε Κλερκ είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς.

Σύμφωνα με το κρατικό φλαμανδικό δίκτυο VRT, οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι (VLD) του Γκι Φερχόφστατ, οι γαλλόφωνοι Φιλελεύθεροι (MR) του υπουργού Εξωτερικών Λουί Μισέλ, οι Φλαμανδοί Σοσιαλιστές (SPA) και οι γαλλόφωνοι Σοσιαλιστές (PS) εξασφαλιζουν 92 έδρες σε σύνολο 150 της νέας ομοσπονδιακής Βουλής.

Οι Σοσιαλιστές σημείωσαν σημαντική επιτυχία τόσο στη Φλάνδρα, όσο και στη γαλλόφωνη Βαλλονία, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν θα υπερισχύσουν του κόμματος των Φιλελεύθερων, του οποίου ηγείται ο Γκι Φερχόφστατ. Το κόμμα των Σοσιαλιστών του Βελγίου δεν έχει ηγηθεί κυβέρνησης από το 1974,

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό Πράσινοι φέρονται να εξασφαλίζουν χαμηλότατα ποσοστά, αντίθετα με τις σημαντικές επιδόσεις του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Blok.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
Cookies