Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τη (μη) εναρμόνιση με την ενιαία εσωτερική αγορά

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τη (μη) εναρμόνιση με την ενιαία εσωτερική αγορά

H Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εναρμόνισης της εθνικής τους νομοθεσίας προς τις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες αφορούν στην ενιαία εσωτερική αγορά.

27

H Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εναρμόνισης της εθνικής τους νομοθεσίας προς τις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες αφορούν στην ενιαία εσωτερική αγορά.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από το τελευταίο τεύχος του «Πίνακα αποτελεσμάτων της εσωτερικής αγοράς», το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην επικράτειά της, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,3% του συνόλου των κοινοτικών οδηγιών για την εσωτερική αγορά. Το υψηλότερο έλλειμμα εμφανίζει η Ιταλία με 3,9% και ακολουθούν η Πορτογαλία με 3,7%, η Ιρλανδία με 3,5% η Αυστρία με 3,4% και η Ελλάδα με 3,3%.

Στους «15» τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Δανία με 0,6% και η Σουηδία με 1%. Πέντε κράτη-μέλη (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ισπανία και Βρετανία) έχουν πετύχει το στόχο του περιορισμού του μέσου ελλείμματος εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών στο 1,5% του συνόλου. Δηλαδή, έχει μεταφερθεί στο εθνικό τους δίκαιο τουλάχιστον το 98,5% των οδηγιών της εσωτερικής αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος αυτός τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Στοκχόλμης το Μάρτιο του 2001. Σε γενικές γραμμές, πάντως, προκύπτει ότι το μέσο έλλειμμα εφαρμογής που παρουσιάζουν τα κράτη-μέλη, όσον αφορά τις οδηγίες για την εσωτερική αγορά, αυξήθηκε από 1,8% το Μάιο του 2002 σε 2,4% το Μάιο του 2003.

Εξάλλου, ο ρυθμός μεταφοράς των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία κυμαίνεται από 14 μήνες στη Γαλλία σε τρεις μήνες στη Σουηδία. Στην Ελλάδα είναι δέκα εβδομάδες. Ο Πίνακας αποτελεσμάτων παρουσιάζει επίσης στοιχεία για τα νέα κράτη-μέλη, όπου όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, ο ρυθμός εναρμόνισης της νομοθεσίας προς τις κοινοτικές οδηγίες είναι κατά 50% χαμηλότερος από τους «15».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι εξετάζει 1.598 περιπτώσεις παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά. Το Νοέμβριο του 2002 ήταν 1.505 περιπτώσεις, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 6%. Υπολογίζεται ότι η Γαλλία με 220 παραβάσεις και η Ιταλία με 200 συγκεντρώνουν πάνω από το 1/4 των συνολικών παραβάσεων. Τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν η Σουηδία με 32 παραβάσεις και το Λουξεμβούργο με 34 παραβάσεις. Στη Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 144 παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024