38

Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται ο Ταρέκ Αζίζ, αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης και ένας από τους πιο γνωστούς αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Ο Ταρέκ Αζίζ, που βρισκόταν στην 43η θέση του καταλόγου με τους καταζητούμενους Ιρακινούς, παραδόθηκε σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη. «Παραδόθηκε. Ήταν από τους κορυφαίους αξιωματούχους του καθεστώτος για πολλά χρόνια. Ήταν το δημόσιο πρόσωπο του καθεστώτος για πολλά χρόνια. Ήταν στον στενό κύκλο του Σαντάμ για πολλά χρόνια» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαμογέλασε πλατιά και ύψωσε τον αντίχειρά του σε ένδειξη ικανοποίησης. Ο Ταρέκ Αζίζ χρησιμοποίησε την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο διπλωματικό παιχνίδι πριν από τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ.

Στις 19 Μαρτίου είχε εμφανισθεί δημοσίως στη Βαγδάτη, για να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε εγκαταλείψει την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο 67χρονος Ιρακινός πολιτικός είναι χριστιανός καθολικός, δεν έχει καμία σχέση με τους Σουνίτες από το Τικρίτ, αλλά παρέμεινε πιστός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσεΐν επί πολλά χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό είχε υποβαθμισθεί ο ρόλος του Ταρέκ Αζίζ στην κυβέρνηση, αλλά η σύλληψή του -δεδομένου ότι είναι τόσο γνωστός- αποτελεί μία συμβολική νίκη για τις ΗΠΑ. Εκφράζονται πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο γνωρίζει κάτι για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν ή για το τι πληροφορίες θα δώσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό