31

Νέες αιτιάσεις κατά της Συρίας -έμμεσες αυτή τη φορά- εξαπέλυσε ο αρχιστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων, Τόμι Φρανκς. Ανέφερε ότι Σύροι μισθοφόροι εντοπίστηκαν στο Ιράκ, πολεμώντας στο πλευρό των ιρακινών στρατευμάτων.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ξένοι στο Ιράκ που είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν έως την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Έχουμε εντοπίσει και αναγνωρίσει πολεμιστές από αυτές τις χώρες» τόνισε ο Φρανκς, αναφέροντας τη Συρία «και ορισμένο αριθμό από άλλες [αραβικές] χώρες».

«Ήλθαν ως μισθοφόροι και πληρώνονταν από τους Ιρακινούς. Εφθασαν στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες για να εκτελέσουν αποστολές αυτοκτονίας, ή για να ενταχθούν σε μικρούς τομείς των συγκρούσεων» δήλωσε στο CNN ο Αμερικανός στρατηγός.

Ερωτηθείς εάν η συριακή κυβέρνηση «βρίσκεται πίσω από την παρουσία τους», ο Φρανκς απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πεί».

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ξιφούλκησε ξανά κατά της Συρίας, επισημαίνοντας ότι πολίτες της μάχονται κατά των Αμερικανών στο Ιράκ, και πως το καθεστώς της προσφέρει καταφύγιο σε στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους δήλωσε πως «πιστεύει» ότι η Συρία «διαθέτει χημικά όπλα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό