
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μπους για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης με τη Β.Κορέα
Την εκτίμηση πως ενδεχομένως αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες έναρξης πολυμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ εξέφρασε την Κυριακή ο Τζορτζ Ο.Μπους, αφότου η Β.Κορέα άφησε για πρώτη φορά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.
51
Την εκτίμηση πως ενδεχομένως αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες έναρξης πολυμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ εξέφρασε την Κυριακή ο Τζορτζ Ο.Μπους, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για διπλωματική επίλυση της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας -αφότου η τελευταία άφησε για πρώτη φορά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.
«Έχουμε καταστήσει σαφή την πεποίθησή μας ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του πολλαπλασιασμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Βορείου Κορέας είναι μέσω ενός πολυμερούς φόρουμ. Φαίνεται πως αυτό ίσως καρποφορεί. Αυτά είναι πολύ καλά νέα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Λευκό Οίκο.
Οι δηλώσεις Μπους ήλθαν αφότου η Πιονγιάνγκ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πολυμερών συνομιλιών αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα -με την προϋπόθεση, πάντως, πως θα υπάρξει μεταβολή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι του ασιατικού κράτους.
Η όχι και τόσο αιφνίδια -δεδομένης της πτώσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν- μεταστροφή της Πιονγιάνγκ σηματοδοτεί, όπως επισημαίνει και το Reuters, ένα σημαντικότατο βήμα στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στην κρίση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βορείου Κορέας.
Πάγια θέση της Πιονγιάνγκ ήταν μέχρι πρότεινος πως δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε πολυμερείς συνομιλίες· είχε απορρίψει κατηγορηματικά και την εξέταση της κρίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιμένοντας σε διμερείς επαφές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- HΠΑ: Ετυμηγορία δικαιώνει την κυβέρνηση Τραμπ για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δικαστών σε διώξεις πολιτών
- Δασμοί Τραμπ στα οχήματα: Η ΕΕ διατηρεί «ανοιχτές τις επιλογές για την προστασία των συμφερόντων της»
- Βραβεία Οσκαρ: Δεν θα είναι επιλέξιμα «ηθοποιοί» και σενάρια που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
- Η Κούβα καταδικάζει τις νέες «παράνομες» και «καταχρηστικές» κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της
- Γερμανία: Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς μέσα σε 6 έως 12 μήνες
- Βολιβία: Η εργατική συνομοσπονδία κήρυξε απεργία διαρκείας
