
Στο κέντρο της Βαγδάτης αμερικανικά τανκς – Χάος και λεηλασίες στο Ιράκ
Στο κέντρο της Βαγδάτης εισήλθαν το μεσημέρι της Τετάρτης αμερικανικά άρματα μάχης. Λεηλασίες καταστημάτων από χιλιάδες Ιρακινούς πολίτες στην πρωτεύουσα και η απουσία της ιρακινής αστυνομίας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι το καθεστώς Χουσεΐν καταρρέει.
31
Στο κέντρο της Βαγδάτης εισήλθαν το μεσημέρι της Τετάρτης αμερικανικά άρματα μάχης. Λεηλασίες καταστημάτων από χιλιάδες Ιρακινούς πολίτες στην πρωτεύουσα και η χαρακτηριστική απουσία της ιρακινής αστυνομίας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι το καθεστώς Χουσεΐν καταρρέει.
Συγκεκριμένα, αμερικανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έφτασαν στην πλατεία Φερνταούς, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας μπροστά από το ξενοδοχείο Palestine, όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι.
Περισσότερα από δέκα άρματα μάχης Abrams και αμφίβια οχήματα επίθεσης των Aμερικανών πεζοναυτών προχώρησαν προς το ξενοδοχείο, ενώ οι στρατιώτες έλεγχαν με ειδικά κιάλια τα κτίρια γύρω από την πλατεία για να εντοπίσουν ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι ενδεχομένως είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία.
«Είναι σαν να μπαίνουν ιρακινά άρματα μάχης στην Πέμπτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη ή στο Πικαντίλι Σέρκους στο Λονδίνο», είπε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του Reuters, Χάλεντ Γιακούμπ Ουέις, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο. «Η πτώση της Βαγδάτης ολοκληρώθηκε» πρόσθεσε.
Eν συνεχεία, Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν κτίριο, το οποίο πιστεύεται πως είναι το αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας του Σαντάμ στη Βαγδάτη.
Ο πεζοναύτης Σον Μαγκουάιρ δήλωσε πως η ερημωμένη Διευθυνση Γενικής Ασφάλειας που βρίσκεται σε ανατολική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας κατελήφθη από τους Αμερικανούς πεζοναύτες το πρωί της Τετάρτης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κτίριο είχε λεηλατηθεί πριν φτάσει ο αμερικανικός στρατός.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν να πέσουμε πάνω στους εκατοντάδες Ιρακινούς που λεηλατούσαν το μέρος» τόνισε ο ταγματάρχης Τζόζεφ Κλίρφιλντ. Οι αμερικανικές δυνάμεις διευκρίνισαν πως στο κτίριο στεγαζόταν η πολιτική διεύθυνση της Γενικής Ασφάλειας, η οποία ερευνούσε πολιτικά εγκλήματα.
Το Ιράκ έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο ο απλός λαός άρχισε να συνειδητοποιεί πως η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν έχει τελειώσει, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς από την Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ.
«Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε ένα ορόσημο και ο ιρακινός λαός αντιλαμβάνεται πως το καθεστώς φτάνει σε ένα τέλος και δεν θα επανέλθει με τον τρόπο που ήταν στο παρελθόν» τόνισε ο Μπρουκς.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, από στρατιωτικής πλευράς προχωράμε σύμφωνα με το σχέδιο που λέει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Δεν έχουν φύγει όλοι οι άνθρωποι του καθεστώτος, υπάρχουν ακόμα υποτελείς του σε πολλά μέρη, ακόμα έχουν δυνατότητες» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός.
Βομβαρδισμοί στη γενέτειρα του Σαντάμ
Επίσης, αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον ιρακινών θέσεων γύρω από την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε σήμερα από την έδρα της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) στο Κατάρ.
«Στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου πραγματοποιήσαμε συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ιρακινών στρατιωτικών στόχων και στόχων του καθεστώτος στην περιοχή του Τικρίτ» είπε ο λοχαγός Φρανκ Θορπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «συνεχίζουν να προελαύνουν βόρεια» της ιρακινής πρωτεύουσας, χαρακτηρίζοντας την Τικρίτ «πολύ σημαντική πόλη για το καθεστώς».
Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα της Centcom εξάλλου ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς είπε ότι έχει παρατηρηθεί συγκέντρωση ιρακινών δυνάμεων γύρω από τη γενέτειρα του Σαντάμ.
«Είδαμε ότι κάποιες δυνάμεις αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από την περιοχή της πόλης Τικρίτ. Πολλοί από αυτούς μετακινήθηκαν [προς τα εκεί] καθώς εμείς σημειώνουμε ολοένα και περισσότερες επιτυχίες στη νοτιοδυτική πλευρά της Βαγδάτης και τη νοτιοανατολική πλευρά της Βαγδάτης» είπε ο Μπρουκς.
«Αυτό που περιμένουμε είναι ότι οι μάχες που μπορεί να σημειωθούν εκεί, όταν συμβεί να πάμε στην Τικρίτ, θα είναι παρόμοιες με αυτές που είχαμε σε άλλα σημεία της χώρας» πρόσθεσε.
Συνθήκες χάους
Εν τω μεταξύ, το κτίριο της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, δεκάδες καταστήματα κοντά στην Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας λεηλατήθηκαν από τους Ιρακινούς. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν δεκάδες πολίτες να γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους με ό,τι θεωρούσαν… χρήσιμο να πάρουν -από έπιπλα μέχρι εξοπλισμό γραφείου.
Ο ανταποκριτής του Reuters μεταδίδει πως δεν υπάρχει πουθενά στους δρόμους της Βαγδάτης η παρουσία της ιρακινής αστυνομίας ή ακόμη Ιρακινών στρατιωτών: μία ακόμη ένδειξη πως το καθεστώς Σαντάμ καταρρέει.
«Ο έλεγχος και η διοίκηση της Βαγδάτης [από τους Ιρακινούς] φαίνεται ότι καταρρέει» δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.
Ο Βρετανός αξιωματούχος προσέθεσε πάντως ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη την «πείσμονα και άγρια» αντίσταση από παραστρατιωτικές ομάδες.
Εν μέσω πυρών κονβόι του Ερυθρού Σταυρού
Εν τω μεταξύ, αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, που επιχειρούσε να πλησιάσει τραυματίες, οι οποίοι κείτονταν στους δρόμους της Βαγδάτης, βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά τουλάχιστον ένα άτομο.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη, Ρόλαντ Χουγκενίν-Μπέντζαμιν δήλωσε στο CNN ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους τραυματίες σε αρκετά σημεία της πόλης εξαιτίας της ομοβροντίας πυρών από αμερικανικά στρατεύματα εναντίον του ιρακινού στρατού.
Πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα
Σε μία άλλη εξέλιξη, οι πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας πραγματοποίησαν την Τετάρτη για πρώτη φορά αντιπολεμική διαδήλωση.
Δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ως την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ορισμένοι από αυτούς έριξαν αυγά και ντομάτες στο κτίριο. Τη διαδήλωση οργάνωσαν το κόμμα Ενωμένη Ρωσία που πρόσκειται στο Κρεμλίνο και φοιτητικές οργανώσεις.
Τελευταία ενημέρωση: 17:10
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη

