31

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Τετάρτη την ιστορική συνθήκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς με 10 νέα κράτη-μέλη, τα οποία θα προσχωρήσουν στην Ένωση το Μάιο του 2004.

«Η ώρα της διεύρυνσης ήρθε τώρα. Είναι η επιλογή να δοθεί τέλος στη διαιρεμένη Ευρώπη και να δημιουργηθεί μία Ευρώπη συμφιλιωμένη και ενωμένη, γύρω από κοινά ιδεώδη και κοινές αξίες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

«Η ημέρα αυτή έχει ιστορική σημασία. Θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαίρεσης της ηπείρου μας» ανέφερε από την πλευρά του ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.

Και τα δέκα υποψήφια κράτη -η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κύπρος- έλαβαν τη θετική ψήφο των ευρωβουλευτών, παρά τις λίγες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από ορισμένους εξ αυτών.

Συγκεκριμένα οι χώρες -κατά σειρά ψηφοφορίας- έλαβαν τις εξής θετικές ψήφους: Τσεχία 408, Εσθονία 520, Κύπρος 507, Λετονία 522, Λιθουανία 521, Ουγγαρία 522, Μάλτα 521, Πολωνία 509, Σλοβενία 522, Σλοβακία 521. Το σύνολο των ψηφισάντων κυμάνθηκε μεταξύ 562 και 568. Ειδικά για την Κύπρο οι ψηφίσαντες ήταν 562, με 507 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 26 αποχές.

Η συνθήκη διεύρυνσης πρέπει να εγκριθεί τώρα από τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ οι λαοί των δέκα υποψηφίων χωρών θα αποφασίσουν για την προσχώρησή τους στην Ένωση με δημοψηφίσματα εντός του έτους.

Ήδη, έχουν διενεργηθεί σχετικά δημοψηφίσματα -με θετικά αποτελέσματα- στη Μάλτα και τη Σλοβενία. Ακολουθεί η Ουγγαρία, στην οποία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το ερχόμενο Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press