Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ημέρα αναγνωρίσεων για τη συμπλοκή των Σεπολίων στη δίκη της 17Ν

Ημέρα αναγνωρίσεων για τη συμπλοκή των Σεπολίων στη δίκη της 17Ν

Τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, Δ.Κουφοντίνα και Σ.Κονδύλη αναγνώρισαν μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη της 17Ν για τη συμπλοκή των Σεπολίων. Ο Κουφοντίνας έκανε λόγο για «πολιτική ελαχιστοποίησης της βίας» με αφορμή τα χτυπήματα κατά λεωφορείων των ΜΑΤ.

53

Με τις καταθέσεις μαρτύρων για τη συμπλοκή των Σεπολίων, στις 20 Νοεμβρίου του 1991, συνεχίστηκε την Τρίτη η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής είχαν τραυματιστεί πέντε αστυνομικοί. Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός και Σωτήρης Κονδύλης.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Γιώργος Πετράκος, ο οποίος την επίμαχη νύχτα ήταν επιβάτης σε ταξί που πήραν οι δράστες για να διαφύγουν.

Ο κ. Πετράκος είπε ότι υπό την απειλή όπλων τέσσερα άτομα κατέβασαν τον ίδιο και τον οδηγό και πήραν το ταξί για να φύγουν. Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον από τους δράστες, είπε ωστόσο ότι έδειχναν να ξέρουν από πιστόλια και έριχαν χειροβομβίδες. «Βαράγανε στα ίσα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αστυνομικός Χρήστος Καδάς, που κατέθεσε στη συνέχεια είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή, υποστήριξε ότι σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να πάρουν το περιπολικό.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Χριστόδουλο Ξηρό, γιατί, όπως είπε, πριν ξεκινήσει η συμπλοκή, τον είχε ακινητοποιήσει και είχε δει το πρόσωπό του, γιατί έστρεψε πάνω του τον φακό.

Αναγνώρισε επίσης τον Σάββα Ξηρό, όχι όμως με απόλυτη βεβαιότητα, ως αυτόν που βγήκε απο ένα φορτηγάκι και άρχισε να πυροβόλεί για να απεγκλωβίσει τους δύο συνεργούς του από τον αστυνομικό κλοιό.

O αστυνομικός Σωκράτης Κώτσιας αναγνώρισε με βεβαιότητα τον Σάββα Ξηρό ως το δράστη που πυροβολούσε εναντίον του πληρώματος του περιπολικού, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής στα Σεπόλια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο μάρτυρας, κ. Κώτσιας, αναγνώρισε επίσης και το Χριστόδουλο Ξηρό ως έναν απο τους δράστες αλλά δεν μπόρεσε να βεβαιώσει εάν έριχνε και εκείνος πυροβολισμούς.

Ο κ. Κώτσιας ανέφερε ότι γλίτωσε απο θαύμα και πως ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότητα προβλήματα εξ αιτίας του τραυματισμού του.

Το Δημήτρη Κουφοντίνα ως εκείνον που οδηγούσε το ταξί που πήραν οι δράστες της συμπλοκής στα Σεπόλια αναγνώρισε ο αστυνομικός Γιάννης Παπαφώτης.

Ο μάρτυρας που ήταν μέλος πληρώματος περιπολικού που έσπευσε στο σημείο της συμπλοκής υποστήριξε ότι ο Σωτήρης Κονδύλης τον πυροβόλησε δυο φορές και τον τραυμάτισε στην κοιλιά ώστε να μπορέσει να επιβιβαστεί με τους υπόλοιπους στο ταξί και να διαφύγουν.

Ερωτώμενος, ο κατηγορούμενος Σωτήρης Κονδύλης παραδέχθηκε απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα οτι συμμετείχε στη συμπλοκή των Σεπολίων.

Για την επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις αστυνομικών για την επίθεση της 17Ν εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, στις 2/11/91.

Μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης για την βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου του ΜΑΤ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέφρασε την άποψη ότι σκεπτικό της 17Ν σε κάθε ενέργειά της ήταν η «ελαχιστοποίηση της βίας».

Ο κατηγορούμενος θέλοντας να απαντήσει στον ισχυρισμό των αστυνομικών που κατέθεσαν για την τρομοκρατική ενέργεια, ότι σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους επιβαίνοντες στην κλούβα, άφησε να εννοηθεί ότι η επιλογή της οργάνωσης ήταν να μην υπάρχουν πολύ νεκροί.

Ο Δ.Κουφοντίνας είπε ότι τεχνικά θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα χτύπημα από το οποίο θα σκοτώνονταν πολλοί. «Δεν είδα να εξεταστεί μήπως επίτηδες έγινε η στόχευση της ρουκέτας από το συγκεκριμένο σημείο. Χτυπήθηκαν τέσσερα λεωφορεία και υπήρχαν μόνο δύο περιπτώσεις θανάτου. Δεν είναι τεχνικό όμως το θέμα, είναι πολιτικό», είπε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης ότι τα χτυπήματα κατά λεωφορείων των ΜΑΤ είχαν γίνει γιατί τα ΜΑΤ ήταν υπεύθυνα για τον θάνατο τεσσάρων πολιτών στα επεισόδια στο κατάστημα «Μαρούσης» και τόνισε ότι ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας γι αυτούς τους θανάτους.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία έγινε δίχως την παρουσία του Θεολόγου Ψαραδέλλη και του Διονύση Γεωργιάδη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν για λόγους υγείας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να εξεταστούν οι υποθέσεις της εκτόξευσης ρουκέτας κατά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Λευτέρη Παπαδημητρίου και των ανθρωποκτονιών του Μιχάλη Βρανόπουλου και του Τούρκου αξιωματούχου Ομέρ Σιπαχίογλου.

Τελευταία ενημέρωση 15:45

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024