
Αναποτελεσματική η ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος
Λονδίνο: Η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος αναφορικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που πάσχουν από άσθμα συγκριτικά με τα ψευδοφάρμακα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Λονδίνο: Η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος αναφορικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που πάσχουν από άσθμα συγκριτικά με τα ψευδοφάρμακα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Ο Δρ Άντριαν Γουάιτ και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Έξετερ με αφορμή την αυξημένη χρήση ομοιοπαθητικών σχημάτων θεραπείας από παιδιά (το 15% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο), συνέκριναν την αποτελεσματικότητά τους συγκριτικά με τα ψευδοφάρμακα (placebo) που χορηγούν στις κλινικές έρευνες οι επιστήμονες.
Η μελέτη περιελάμβανε 93 παιδιά ηλικίας από πέντε έως 15 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με ήπιο έως οξύ άσθμα το οποίο συνήθως αντιμετωπιζόταν με εισπνεόμενα αντιασθματικά. Στα μισά παιδιά χορηγήθηκαν ομοιοπαθητικά σκευάσματα για ένα χρόνο και στα άλλα μισά ψευδοφάρμακα. Επίσης τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα ζωής τους τόσο κατά την έναρξη της μελέτης όσο μετά το τέλος της.
Η επεξεργασία των στοιχείων και των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξε ότι η ομοιοπαθητική δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ποιότητα ζωής των ασθματικών παιδιών, παρά το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική συνδυάστηκε με συμβουλές για αλλαγή του τρόπου ζωής.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης στο BBC ο εκπρόσωπος τύπου της Βρετανικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής επεσήμανε ότι «η ομοιοπαθητική δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συγκριθεί με την ιατρική πρακτική καθώς αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα φροντίδας, το οποίο δεν μπορεί να υποβληθεί σε κλινικές μελέτες».
health.in.gr
- Βρετανία: 39χρονος κατηγορείται ότι βοήθησε τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν
- Κίνα: Κατολίσθηση με άγνωστο αριθμός ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια
- Ευρωζώνη: Κάτω από τα επίπεδα του 2021 οι πραγματικοί μισθοί – Μείωση σχεδόν 2%, πού βρίσκεται η Ελλάδα
- ΑΕΚ και Μοντερέι τα βρήκαν για τον Πινέδα – Επιστρέφει στο Μεξικό
- Κικίλιας από Χαλκίδα: «Υψηλού επιπέδου Ναυπηγεία – Το νέο λιμάνι αλλάζει την περιοχή»
- Τσουκαλάς σε Γεωργιάδη: Είστε η μόνη κυβέρνηση που πανηγυρίζει γιατί παραπέμπουν στελέχη της στη Δικαιοσύνη
