«Πυροτέχνημα» η επιστολή Ντενκτάς εκτιμά ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου
Γενική είναι η εκτίμηση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου ότι οι προτάσεις Ντενκτάς αποτελούν ελιγμό για να αποφύγει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, εν όψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 9 Απριλίου με αντικείμενο το Κυπριακό.
37
Γενική είναι η εκτίμηση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου ότι οι προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς αποτελούν ελιγμό για να αποφύγει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει μάλιστα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα συνέλθει στις 9 Απριλίου με αντικείμενο το Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε στον Ραούφ Ντενκτάς ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα είχε νόημα αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδεχόταν τη διαμεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ και το σχέδιο Ανάν ως βάση της διαπραγμάτευσης.
Η απάντηση Παπαδόπουλου
Στην απάντηση, που δόθηκε λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη, κατά την οποία συζητήθηκε η επιστολή Ντενκτάς, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απορρίπτει την άποψη του κατοχικού ηγέτη ότι για το αδιέξοδο στη Χάγη ευθύνεται η «κοινωνικο-ψυχολογική» διάσταση του προβλήματος και ειδικότερα η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αντιθέτως», τονίζει, «πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος του αδιεξόδου ήταν το ότι ούτε η Τουρκία ούτε η δική σας πλευρά έχουν αποδεχθεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για διαπραγμάτευση της τελικής συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».
Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην επιστολή, «η πλευρά σας δεν έχει συνδράμει στο έργο των τεχνικών επιτροπών και στην προετοιμασία της νομοθεσίας και των εγγράφων που απαιτούνται σύμφωνα με το σχέδιο».
Στην απάντησή του ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει πως «αν οποιαδήποτε επανάληψη στις συνομιλίες πρόκειται να έχει νόημα, δίνοντας ελπίδα για μια λύση του Κυπριακού προβλήματος σε μια συνολική βάση στο εγγύς μέλλον, πιστεύω ότι ίσως μπορείτε να υποδείξετε πως: α) Αποδέχεστε τη συνέχιση της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και β) αποδέχεστε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα ως βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση».
Ιακώβου: Πονηρά γραμμένηΑπό την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς και δήλωσε ότι στόχος του ήταν να προκαταλάβει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της Χάγης. Στην έκθεση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιρρίπτονται βαρύτατες ευθύνες στην τουρκική πλευρά.
Ταυτόχρονα, προσέθεσε ο κ. Ιακώβου, ο Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει να επηρεάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα μελετήσει την έκθεση στις 9 ή 10 Απριλίου, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα συνέλθει στις 9 Απριλίου. «Η επιστολή του Ντενκτάς -είπε- ήταν πονηρά γραμμένη και δεν προσέφερε ο,τιδήποτε».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «προσπάθεια εντυπωσιασμού την επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης χαρακτήρισε επίσης ελιγμό την επιστολή Ντενκτάς, ο οποίος, όπως είπε, προτείνει σαλαμοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου και προτείνει μέτρα που ουσιαστικά συνιστούν αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ήταν ομόφωνη η εκτίμηση του εθνικού συμβουλίου για τις επιδιώξεις του Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι μετά τη Χάγη ο Ραούφ Ντενκτάς είναι στριμωγμένος, γι αυτό και προχώρησε σε αυτόν τον ελιγμό.
Πρωτόπαπας: Κίνηση εντυπωσιασμού
Η πρόταση Ντενκτάς αποτελεί επανάληψη των γνωστών τακτικών του με στόχο να δείξει από τη μια ότι δήθεν λαμβάνει πρωτοβουλίες και από την άλλη να αποφύγει τη συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Πρωτόπαπας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η απάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου καλύπτει απολύτως την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει το τοπίο και επιμένει ότι οι συζητήσεις πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τέλος, κάλεσε τον τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του και να προχωρήσει έστω και τώρα σε συζήτηση επί του Σχεδίου Ανάν.
Κομισιόν: Μόνο μέσω του ΟΗΕ
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί, επανέλαβε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες τη σταθερή απιυμία της Κομισιόν για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
«Έχουμε υπ όψιν μας την προτάση αυτή [του Ντενκτάς]. Εμείς επιθυμούμε την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί καλύτερα να επιτευχθεί μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.
«Απογοήτευση» στην Τουρκία
«Περιμέναμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα αντιμετώπιζε θετικά τις προτάσεις του κ. Ντενκτάς», δήλωσε από την Άγκυρα ο εκπρόσωπος του προέδρου Σεζέρ, Τατζάν Ιλντέμ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προτάσεις που διατύπωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ
Ντενκτάς.
«Πιστεύουμε ακόμα ότι αν αντιμετωπίσουν το θέμα σώφρονα και ψύχραιμα, θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Στελέχη των Big Tech «φεύγουν» και ιδρύουν startups
- Η Γερμανία ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
- Συρία: Η κρατική τηλεόραση επιβεβαιώνει βομβαρδισμούς της Ιορδανίας εναντίον «αποθηκών ναρκωτικών και όπλων»
- Η Ιορδανία βομβάρδισε περιοχές στην επαρχία Σουέιντα στη Συρία
- Πόλεμος στο Σουδάν: Επιδρομή drone κοντά στη Χαρτούμ, 5 νεκροί
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442