Δευτέρα 04 Μαϊου 2026
weather-icon 12o
Aπουσιάζουν οι «εγκέφαλοι» της 17Ν από τη διαδικασία κατέθεσε στη δίκη ο Γ.Πέτσος

Aπουσιάζουν οι «εγκέφαλοι» της 17Ν από τη διαδικασία κατέθεσε στη δίκη ο Γ.Πέτσος

Μικρό επιχειρησιακό κομμάτι της 17Ν χαρακτήρισε ο Γιώργος Πέτσος τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης που κάθονται στο εδώλιο. Καταθέτοντας στη δίκη, ο πρώην υπουργός απέδωσε το χτύπημα εις βάρος του σε πολιτικές σκοπιμότητες εκείνης της εποχής.

30

Μικρό επιχειρησιακό κομμάτι της 17Ν χαρακτήρισε ο Γιώργος Πέτσος τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης που κάθονται στο εδώλιο. Καταθέτοντας στη δίκη, ο πρώην υπουργός απέδωσε το χτύπημα εις βάρος του σε πολιτικές σκοπιμότητες εκείνης της εποχής.

Ο κ. Πέτσος άφησε να εννοηθεί ότι στην υπόθεση της τρομοκρατίας εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και για το λόγο αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να καλέσει για κατάθεση τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο μήνες πριν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αυτοκίνητο ή δίκυκλο με συμβατικές πινακίδες, που πιθανότατα ανήκαν στην ΕΥΠ, παρακολουθούσε τις κινήσεις του. Ο πρώην υπουργός είπε ακόμα ότι στον τόπο της επίθεσης υπήρχε περιπολικό με τα διακριτικά της Εθνικής Οδού, που έφυγε αμέσως μετά την επίθεση.

Ο κ. Πέτσος έδωσε στον Δημήτρη Κουφοντίνα -ο οποίος κατηγορείται για την συγκεκριμένη επίθεση- δύο έγγραφα, ώστε -όπως είπε- να γνωρίζουν εκείνοι που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη, και υποστηρίζουν στις προκηρύξεις ότι είναι ένοχος, ποια είναι η αλήθεια.

Τα έγγραφα πιθανότατα αφορούν την αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και την ανακήρυξή του ως νομάρχη μετά τη δίκη.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Δ.Κουφοντίνας επικαλέστηκε την αναφορά του Γ.Πέτσου, ότι η επίθεση εναντίον του είχε πολιτική σκοπιμότητα, και επανέλαβε τις αιτιάσεις περί πολιτικών εγκλημάτων της 17Ν, υποστηρίζοντας ότι στόχο της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ο πρώην υπουργός απάντησε ότι η επίθεση εναντίον του ήταν «εγκληματική ενέργεια με πολιτική σκοπιμότητα».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος καταφέρθηκε εναντίον του Γ.Πέτσου, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός, που είναι ο μεγαλύτερος δικαστής, ποτέ δεν τον εξέλεξε, μετά την δίκη στο ειδικό δικαστήριο, προκαλώντας την παρέμβαση του προέδρου της έδρας, Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος τον ρώτησε εάν είναι αυτόκλητος δικαστής.

Αμέσως μετά, παρέμβαση πραγματοποίησε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ότι προκειμένου να τον εμπλέξει στην υπόθεση, «έβαλε λόγια στο στόμα του Σάββα Ξηρού» κατά τις προανακριτικές καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην υπουργού -στις 8 Μαΐου 1989- φέρονται να συμμετείχαν οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος. Η απόπειρα πραγματοποιήθηκε με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος επί της οδού Σταδίου, από όπου ο κ. Πέτσος διερχόταν καθημερινά με κρατικό αυτοκίνητο.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, με τις καταθέσεις μαρτύρων για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γ.Πέτσου, καθώς και την εξέταση της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνήγορος υπεράσπισης των Δ.Κουφοντίνα και Αγγ.Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, υπέβαλε αγωγή εναντίον του βουλευτή της ΝΔ και συνήγορου πολιτικής αγωγής στη δίκη της 17Ν, Απόστολου Ανδρεουλάκου, με την οποία ζητά αποζημίωση 150.000 ευρώ, για τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Ανδρεουλάκος για το πρόσωπό της στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.

Τελευταία ενημέρωση 15:55


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Μαϊου 2026
Cookies