71

Μέχρι και 1.000 ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Κορνέτ αγόρασε τους τελευταίους μήνες το Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, γεγονός που προκαλεί αυξημένη ανησυχία στο αμερικανικό στρατόπεδο, μετά και την καταστροφή δύο αρμάτων μάχης M1 Abrams στο νότιο Ιράκ.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χάνουν στο πεδίο της μάχης δύο από τα βαρέα αυτά άρματα μάχης, τα οποία θεωρούνται σχεδόν αήττητα. Σύμφωνα με το περιοδικό, και στις δύο περιπτώσεις τα άρματα αυτά καταστράφηκαν από πύραυλο Κορνέτ, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ιρακινό τζιπ που κατόρθωσε να πλησιάσει τα τεθωρακισμένα χάρη στην σφοδρή αμμοθύελλα.

Επικαλούμενο πηγή του Πενταγώνου, το Newsweek σημειώνει ότι περίπου 500 πύραυλοι Κορνέτ παραδόθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο καθεστώς της Βαγδάτης από Ουκρανούς εμπόρους όπλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπόλοιποι πύραυλοι ενδέχεται να έφτασαν στα χέρια του ιρακινού καθεστώτος από Σύριους στρατηγούς ή ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ κατηγόρησε τη Συρία ότι προμηθεύει εξοπλισμό στη Βαγδάτη και την προειδοποίησε να μην προβαίνει σε «εχθρικές» ενέργειες.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ