Για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης κάνει λόγο ο Ερυθρός Σταυρός
Για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης κάνει λόγο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, αναφερόμενος στο βίντεο της ιρακινής τηλεόρασης που αναμετέδωσε την Κυριακή το Αλ Τζαζίρα και έδειχνε τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.
31
Για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης κάνει λόγο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, αναφερόμενος στο βίντεο της ιρακινής τηλεόρασης που αναμετέδωσε την Κυριακή το Αλ Τζαζίρα και έδειχνε τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Το βίντεο που προβλήθηκε την Κυριακή έδειχνε τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα -όλοι τους Αμερικανοί, αιχμάλωτοι πολέμου- οι οποίοι ανακρίνονταν και ανέφεραν τα ονόματά τους, τους αριθμούς της στρατιωτικής τους ταυτότητας και τον τόπο καταγωγής τους.
Έδειχνε επίσης τα πτώματα τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον η ιρακινή τηλεόραση.
Όπως μεταδίδει το BBC, εκπρόσωπος της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανέφερε ότι είναι σαφές πως οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να εκτίθενται στην «κοινή, δημόσια θέα».
«Το άρθρο 13 της Τρίτης Συνθήκης της Γενεύης αναφέρει ρητώς ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να προστατεύονται συνεχώς […] από την προσβολή και την περιέργεια του κοινού» δήλωσε στο Reuters η Νάντα Ντουμάνι.
Οι πέντε αιχμάλωτοι πολέμου φέρεται να συνελήφθησαν στη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ -θέατρο των σφοδρότερων έως τώρα μαχών του πολέμου αυτού.
Νωρίτερα, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο.Μπους κάλεσαν τη Βαγδάτη να σεβαστεί τη Συνθήκη της Γενεύης, που καθορίζει τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε πως το Ιράκ δεν παραβιάζει τη συνθήκη αυτή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη
- Πως τα blueberries επηρεάζουν το σώμα μας;
- Μετράει αγωγές η Κάιλι Τζένερ – Ακόμη μία οικιακή βοηθός καταγγέλλει κακομεταχείριση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442