
Καπνός, αλκοόλ και ναρκωτικά “σκοτώνουν” 7 εκατ. άτομα ετησίως
Καμπέρα: Ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά οδηγούν σε πρόωρο θάνατο περίπου επτά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.
Καμπέρα: Ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά οδηγούν σε πρόωρο θάνατο περίπου επτά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιούργκεν Ρεμ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξάρτησης της Σουηδίας, οι παραπάνω ουσίες ευθύνονται για περισσότερο από το 8,9% του συνόλου των προβλημάτων υγείας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, από το 2000 έως σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο καπνός αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα εθιστική ουσία του έτους 2000, η οποία ευθύνεται για 4,9 εκατομμύρια θανάτους, ήτοι 71% του συνολικού αριθμού θανάτων που αποδίδονται σε ναρκωτικές ουσίες.
Μεγάλη αύξηση των θανάτων παρατηρήθηκε κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, αν και το μεγαλύτερο μέρος των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα εντοπίστηκαν στις βιομηχανικές χώρες.
Επιπλέον, το αλκοόλ ευθύνεται για περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ήπειροι με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ευρώπη και η Αμερική, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ειδικά η Ρωσία.
Τέλος, τα ναρκωτικά ευθύνονται για περίπου 223.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3% των θανάτων από το σύνολο των ναρκωτικών ουσιών.
“Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το αλκοόλ έχει καταστεί ο πιο επικίνδυνος παράγοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες και μάλιστα σε πολλά υποσχόμενες οικονομίες , όπως αυτή της Κίνας και της Ταϊλάνδης”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιούργκεν Ρεμ.
health.in.gr
- Βασίλης Βασιλικός: Τα σφάλματα της ασφάλτου
- Σουβλάκι: Ακρίβεια και… παράδοση βγάζουν την πατάτα από το τυλιχτό
- «Ο Παναθηναϊκός είναι σε προχωρημένες επαφές με τον Μπαντιό»
- Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο με μηχανάκι
- Σάκκαρη – Νόσκοβα 2-0: Πήρε το ντέρμπι και την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός
- Ζάκυνθος: Ρίσκαρε τη ζωή του για μια… selfie o 22χρονος τουρίστας που έπεσε στον γκρεμό στην παραλία του Ναυαγίου

