
Τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση προωθούν τα υπ.Παιδείας και Εργασίας
Η ισχυρή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας είναι ο στόχος του σχεδίου νόμου για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση, το οποίο παρουσίασαν οι υπουργοί Παιδείας και Εργασίας.
37
Η ισχυρή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας είναι ο στόχος του σχεδίου νόμου για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση, το οποίο παρουσίασαν την Τρίτη οι υπουργοί Παιδείας και Εργασίας, Πέτρος Ευθυμίου και Δημήτρης Ρέππας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός οργάνου διαμόρφωσης εθνικής πολιτικής και συντονισμού, το οποίο μπορεί να θέτει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, κανόνες και αρχές λειτουργίας των συστημάτων εκπαίδευσης.
Είναι ένα όργανο υψηλού επιπέδου, στο οποίο το κράτος και οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητούν, θα συμφωνούν και θα παρακολουθούν την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής.
Επίσης δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης των αναγκών της αγοράς εργασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι το σύστημα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης διαμορφώνει μια νέα στρατηγική, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε ενήλικου ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει ένα νέο επάγγελμα και να κάνει μια καινούργια αρχή στον επαγγελματικό του βίο.
Με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο σύστημα μετατρέπεται και σε ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης της ανεργίας, παρέχοντας αρχική κατάρτιση σε συγκεκριμένα επαγγελματικά επίπεδα, κοινά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και με τρόπο συντονισμένο με τα άλλα συστήματα ώστε να εξυπηρετούνται και να ικανοποιούνται οι εργασιακές ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι Δημήτρης Ρέππας και Πέτρος Ευθυμίου υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο προσδίδει νέα διάσταση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ συγχρόνως, παρέχει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στους νέους για μάθηση και απόκτηση προσόντων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Σέρρες: Ένας νεκρός κρατούμενος μετά από συμπλοκή στις Φυλακές Νιγρίτας
- Κοινωνικός τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των αιτήσεων – Πώς θα κάνετε αίτηση
- Ποιοι οδηγοί κινδυνεύουν με πρόστιμο 150€ αν δεν έχουν αυτό το αξεσουάρ μαζί τους – Ο κωδικός «01» στο δίπλωμα
- LIVE: Λεβαδειακός – Βόλος
- LIVE: ΟΦΗ – Άρης
- ΟΦΗ – Άρης: Οι 11άδες για το μεταξύ τους παιχνίδι
