Ελληνική έρευνα για τη σύνδεση αρτηριακής πίεσης- καρδιαγγειακών νοσημάτων
Αθήνα: Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση ενδέχεται να εμφανίσουν μεγαλύτερα επίπεδα λιπιδίων του αίματος έπειτα από τα γεύματα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με επικεφαλής τη Δρ Γενοβέφα Κολοβού.
Αθήνα: Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση ενδέχεται να εμφανίσουν μεγαλύτερα επίπεδα λιπιδίων του αίματος έπειτα από τα γεύματα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με επικεφαλής τη Δρ Γενοβέφα Κολοβού.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, φαινόμενο που εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και αν η πίεση τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Για το λόγο αυτό, η ομάδα των Ελλήνων ιατρών επιχείρησε να διαπιστώσει κατά πόσον τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων του αίματος μπορεί να συνδέονται με την πρόκληση καρδιοπάθειας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Nutrition, οι επιστήμονες καταμέτρησαν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα 25 ανδρών με υπέρταση αλλά δίχως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία με 25 άνδρες που είχαν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπερτασικοί ασθενείς εμφάνιζαν αυξημένο αριθμό τριγλυκεριδίων έπειτα από κάποιο γεύμα και αργούσαν πολύ να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως εξηγεί η Δρ Κολοβού επιμελήτρια του Α’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου, τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν έναν ακόμη παράγοντα που εξηγεί τη σύνδεση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες χαρακτηριστικά στη μελέτη, η εστίαση στο φαινόμενο της αύξησης των λιπιδίων μετά τα γεύματα, θα μπορέσει να παράσχει σημαντική βοήθεια για την πρόληψη εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ των υπερτασικών.