Ενιαία φωνή της Ευρώπης για το Ιράκ θα επιδιώξει η ελληνική προεδρία
Τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης από την ΕΕ για το ζήτημα του Ιράκ θα επιδιώξει η ελληνική προεδρία κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος είχε τρίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της συνόδου.
Τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης από την ΕΕ για το ζήτημα του Ιράκ θα επιδιώξει η ελληνική προεδρία κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος είχε τρίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της συνόδου.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να «εξαντλήσουμε τα διπλωματικά και ειρηνικά μέσα για την πλήρη συμμόρφωση του Σαντάμ Χουσεΐν στο ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείαςτου ΟΗΕ», εξήγησε ο Γ.Παπανδρέου.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενιαία φωνή της Ευρώπης, ο υπουργός παρέπεμψε στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 27 Ιανουαρίου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά στα επόμενα βήματα, που θα αποφασιστούν στο άμεσο μέλλον.
Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι τουλάχιστον ο στόχος της ΕΕ είναι ενιαίος και δεν είναι άλλος από τον πλήρη αφοπλισμό του Ιράκ. «Υπάρχει ενιαία φωνή αυτή τη στιγμή ότι η Ευρώπη θέλει τον αφοπλισμό, θέλει τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, θέλει τη συμμόρφωση με τον ΟΗΕ, θέλει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τον ΟΗΕ και αν γίνεται, βεβαίως, να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος» ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εξάλλου στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Κάιρο, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με όλους τους ομολόγους του από τις αραβικές χώρες και θα επιβεβαιώσει τη συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη αυτά στην προσπάθεια εκτόνωσης της ιρακινής κρίσης.
Όσον αφορά στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι επίσης να τεθεί επί τάπητος συνολικά η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
«Οπωσδήποτε το Ιράκ είναι μια αφορμή (δεν είναι μόνο το Ιράκ το οποίο αυτή τη στιγμή συζητείται και το οποίο όντως δημιουργεί μια μεγάλη, σημαντικότατη κρίση στην περιοχή), ωστόσο το θέμα του Ιράκ θέτει επί τάπητος τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περαιτέρω προώθηση μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων