
Στο 1,8 δισ. ευρώ ο παράνομος τζίρος στις λαϊκές αγορές
Σε 1,8 δισ. ευρώ ανέρχεται ο παράνομος ετήσιος τζίρος στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με με κλαδική έρευνα της Stat Bank για την ελληνική αγορά φρούτων και λαχανικών. Ο συνολικός τζίρος στο λεκανοπέδιο Αττικής αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
27
Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται ο ετήσιος τζίρος των λαϊκών αγορών, οι οποίες λειτουργούν μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις οποίες απασχολούνται 7.800 παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% (1,8 δισ. ευρώ) διακινείται από παράνομα κυκλώματα.
Σύμφωνα με έρευνα της Stat Bank, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων την περίοδο 1990-1999 αυξήθηκαν κατά 29% στα 3,53 εκατ. δολάρια από 2,367 εκατ. δολάρια. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από 2,925 εκατ. δολ. το 1990, έφτασαν τα 3,879 εκατ. δολ. το 1999.
Το 2002 δεν ήταν καλό για τις βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Οι κακές καιρικές συνθήκες έπληξαν την αγροτική παραγωγή με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των προϊόντων που επεξεργάστηκαν. Η Πανελλήνια Ένωση Κονσερβοποιών εκτιμά ότι οι απώλειες φέτος για τον κλάδο επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας υπολογίζονται σε 20%.
Οι δυσκολίες της αγοράς αποτυπώνονται, σύμφωνα με την έρευνα, στα αποτελέσματα των 33 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου φρούτων και λαχανικών με συγκρίσιμα οικονομικά στοιχεία τη διετία 2000-2001. Το 2001 ο συνολικός κύκλος εργασιών που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις έφτασε τα 486 εκατ. ευρώ, έναντι 454 εκατ. ευρώ το 2000 (άνοδος 7%). Τα μικτά κέρδη και έσοδα μειώθηκαν κατά 2% περίπου στα 90,4 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα λειτουργίας και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 5% στα 69,2 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τζάστιν Μπίμπερ, Μπίλι Άιλις, SZA και Sexyy Red: Νοσταλγία στο κόκκινο στη σκηνή του Coachella
- Πανιώνιος – ΑΕΚ 57-71: Και πάλι 3η η «Ένωση», σε δύσκολη θέση για την παραμονή του ο Πανιώνιος (vid)
- Δασμοί ή κατάρρευση: Το δίλημμα της ΕΕ απέναντι στην κινεζική επέλαση
- Κικίλιας από Χανιά: Ενίσχυση του Λιμενικού στην Κρήτη με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη
- Έγραψε ιστορία ο Ματαράτσο
- 39ο συνέδριο ΓΣΕΕ: Κυρίαρχος ο Γ. Παναγόπουλος – Αύξησε δυνάμεις η ΠΑΣΚΕ

