Αντίθετες προσεγγίσεις ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ στο ν/σ για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Την πρόθεση να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εξέφρασε η ΝΔ κατά τη συζήτηση της Τρίτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Το ΚΚΕ το καταψηφίζει και ο ΣΥΝ επιφυλάσσεται.
Την πρόθεση να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εξέφρασε η ΝΔ κατά τη συζήτηση της Τρίτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Αντίθετα, το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει και ο ΣΥΝ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι το Συμβούλιο θα είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών και επισήμανε: «Το έχουμε ανάγκη για να μπορούμε για θέματα υψίστης σημασίας να συζητάμε με τη βοήθεια ειδικών, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να μη δημιουργούνται διενέξεις στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής».
Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος επιφυλάχθηκε σχετικά με το να υπάρχει δυνατότητα σύγκλησής του με πρωτοβουλία και των άλλων κομμάτων και όχι μόνο της κυβέρνησης, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Εξάλλου, για το θέμα της δυνατότητας πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών -που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη– είπε ότι πρέπει να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.
Ο Μιχάλης Λιάπης της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης του Συμβουλίου, με το επιχείρημα ότι θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής γραμμής, στην εξασφάλιση πνεύματος αλληλεγγύης και την άρση των παρεξηγήσεων, έτσι ώστε «τα εθνικά θέματα να μην είναι αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης και διχασμών». Παράλληλα, πρότεινε να μην είναι τόσο πολυπληθές, να μπορεί να συγκληθεί και με αίτημα της αντιπολίτευσης, να μπορεί και η αντιπολίτευση να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη και να προβλεφθεί η συμμετοχή και βουλευτών στη συγκρότησή του.
Η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο, διότι αποτελεί «παροχή άλλοθι συναίνεσης στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί έτσι να χειραγωγήσει τα πολιτικά κόμματα και να καταργήσει τις σοβαρές διαφορές πολιτικής μέσω της θέσπισης του απορρήτου των συζητήσεων». Μάλιστα, αντέταξε την αναβάθμιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής στη θέση συμβουλευτικού οργάνου.
Τέλος, η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί δια ψήφου στην Ολομέλεια, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις του κόμματός της και ζήτησε οι συνεδριάσεις να είναι πιο τακτικές, να υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης και με πρωτοβουλία των κομμάτων και δυνατότητα πρόσβασης στους φακέλους και όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων