Τρίτη 14 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Εκατοντάδες πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού πολιόρκησαν το αεροδρόμιο της Αμπιτζάν

Εκατοντάδες πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού πολιόρκησαν το αεροδρόμιο της Αμπιτζάν

Νέες ταραχές στην Ακτή του Ελεφαντοστού απομακρύνουν όλο περισσότερο την προοπτική ειρήνευσης στη χώρα. Την Παρασκευή, περισσότερα από 1.000 άτομα μετέβησαν στο αεροδρόμιο της Αμπιτζάν και πετώντας πέτρες προσπάθησαν να εμποδίσουν την άφιξη του νέου πρωθυπουργού.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

31

Νέες ταραχές στην Ακτή του Ελεφαντοστού απομακρύνουν όλο περισσότερο την προοπτική ειρήνευσης στη χώρα. Την Παρασκευή, περισσότερα από 1.000 άτομα μετέβησαν στο αεροδρόμιο της Αμπιτζάν και πετώντας πέτρες προσπάθησαν να εμποδίσουν την άφιξη του νέου πρωθυπουργού.

Όπως ορίζει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Παρίσι, ο Σεϊντού Ντιαρά επρόκειτο να είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Ακτής του Ελεφαντοστού, γεγονός το οποίο όμως δεν αποδέχονται οι αντάρτες.

Γαλλικά και κυβερνητικά στρατεύματα παρατάχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αμπιτζάν απέναντι από το εξαγριωμένο πλήθος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όπως ανακοίνωσε Γάλλος αξιωματικός, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από τις πέτρες που έριχναν οι διαδηλωτές.

Η διαδήλωση της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη στην Αμπιτζάν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μετά δηλαδή την υπογραφή της συμφωνίας για εκεχειρία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύσταση για απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών

Η Γαλλία, εξάλλου, θεωρεί ότι οι διαδηλωτές είχαν στόχο τους Γάλλους υπηκόους, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να φεύγουν από την αφρικανική χώρα. Ήδη, το Παρίσι έχει καλέσει τους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν κάποιον σημαντικό λόγο να παραμείνουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών συστήνεται στους «Γάλλους πολίτες, η παρουσία των οποίων δεν είναι απολύτως απαραίτητη, να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 2.500 στρατιώτες στην Ακτή του Ελεφαντοστού για την προστασία περισσότερων από 16.000 Γάλλων υπηκόων, οι οποίοι διαμένου στη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: 17:19

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Ιουλίου 2026
Cookies