
Νέα στοιχεία για τη σχέση ύπνου – καρδιαγγειακών νοσημάτων
Λονδίνο: Οι γυναίκες που πάσχουν από αϋπνίες ή κοιμούνται πολλές ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με όσες κοιμούνται οκτώ ώρες την ημέρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Λονδίνο: Οι γυναίκες που πάσχουν από αϋπνίες ή κοιμούνται πολλές ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με όσες κοιμούνται οκτώ ώρες την ημέρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε έρευνα 71.000 υγιών γυναικών το 1986. Οι ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη ζήτησαν να μάθουν αν αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου και σε ποιο βαθμό. Δέκα χρόνια αργότερα μεταξύ των γυναικών εκδηλώθηκαν 934 περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων, εκ των οποίων τα 271 ήταν θανατηφόρα.
Αφού έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως το ροχαλητό, το κάπνισμα και το Δείκτη Μάζας Σώματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ότι κοιμούνταν περίπου πέντε ώρες την ημέρα ή λιγότερο ήταν κατά 45% μεγαλύτερος.
Αντίστοιχα, για όσες κοιμούνταν από έξι έως επτά ώρες ο κίνδυνος μειωνόταν σε 18 και 9% αντίστοιχα, ενώ για όσες ξεπερνούσαν τις εννέα ώρες ύπνου ημερησίως ο κίνδυνος εκδήλωσης της καρδιακής νόσου κυμαινόταν σε ποσοστό 38%.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα βαθύτερα αίτια που συνδέουν τον ύπνο με τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν άγνωστα, ωστόσο εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
health.in.gr
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»



