51

Η ελληνική προεδρία υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαβεβαιώνει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Πάνος Μπεγλίτης, επισημαίνοντας ότι η κοινή διακήρυξη των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών που στηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ αποτελεί «αυτόνομη και εκτός πλαισίου της ΕΕ κίνηση».

«Αναγνωρίζουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας ως το μόνο νομιμοποιητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους με τις χώρες που προσυπέγραψαν την ανακοίνωση, ωστόσο η κίνηση αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

»Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής απόφασης της ΕΕ, αλλά πρόκειται για μία αυτόνομη κίνηση χωρών εκτός του πλαισίου της Ένωσης» δήλωσε ο Π.Μπεγλίτης, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική προεδρία ενημερώθηκε επισήμως για την κίνηση αυτή από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, τον οποίο συνάντησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο κ.Μπεγλίτης δεν απέκλεισε να υπήρξε μία πρώτη ενημέρωση από άλλους εταίρους με τους οποίους ο πρωθυπουργός ήλθε σε επαφή, ωστόσο διευκρίνισε ότι εκείνο που γνωρίζει είναι ότι επισήμως η Αθήνα ενημερώθηκε στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του Κ.Σημίτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος και έχει προσυπογράψει το κείμενο στήριξης στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ.

«Είναι λάθος να αξιολογήσουμε την κίνηση αυτή με όρους άλλους από αυτούς τους οποίους το ίδιο το κείμενο αναδεικνύει» είπε ο Π.Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι δεν βλέπει «άλλους στόχους και ότι δεν υπήρξε συντονισμος στο πλαίσιο της ΕΕ, ούτε και ζητήθηκε από την Αθήνα να στηρίξει αυτό το κείμενο, το οποίο δεν συγκρούεται με τη θέση της ΕΕ».

Όπως βεβαίωσε ο ίδιος «εμείς υποστηρίζουμε τό έργο των επιθεωρητών Μπλιξ και Μπαραντέϊ. Ο στόχος παραμένει ο αφοπλισμός του Ιρακ, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειμαστε σταθεροί στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ο στόχος είναι κοινός είτε με τα κράτη-μέλη, είτε με τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών μας» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ