
Ενιαία φωνή της ΕΕ στην κρίση του Ιράκ επιδιώκει η ελληνική προεδρία
Η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα λάβει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε η Ευρώπη να έχει ενιαία φωνή στο θέμα του Ιράκ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τη Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.
37
Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε η Ευρώπη να έχει τη δική της ενιαία φωνή στο θέμα του Ιράκ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες για αυτό το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε πως «ο πόλεμος και η βία δεν είναι μονόδρομος αλλά αντίθετα είναι ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Η ελληνική προεδρία, δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες επιδιώκοντας η Ευρώπη να έχει τη δική της ενιαία φωνή, την αποφασιστική παρέμβασή της στις εξελίξεις».
Στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνάντησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες και άλλες προσωπικότητες.
«Μπορούμε να συμβάλλουμε ως Ευρώπη σε μια ακόμα προσπάθεια ειρηνικής διεξόδου με προϋπόθεση την πλήρη συνεργασία του Σαντάμ Χουσεϊν με τον ΟΗΕ», δήλωσε ο κ.Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ, στην οποία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, η βούληση συνενόησης ΕΕ και ΗΠΑ για τα επόμενα βήματα αλλά και η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβάθυνσης του διατλαντικού διαλόγου, αλλά και αποφυγής των «στερεότυπων» που κυριάρχησαν τα προηγούμενα 24ωρα στις αιχμηρές ανταλλαγές σχολίων μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων.
Προς κοινή θέση (;)
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφέρουν ότι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, χωρών-μελών της ΕΕ και τους Συμβουλίου Ασφαλείας, συμφώνησαν ήδη σε διάφορα σημεία ενός ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί αργότερα, μετά τη συνεδρίαση των 15 ΥΠΕΞ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, οι τέσσερις υπουργοί διαμόρφωσαν ένα πρώτο κείμενο που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Το έγγραφο αυτό υπενθυμίζει ότι κύριος στόχος της ΕΕ είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ από τυχόν όπλα μαζικής καταστροφής, θα επαναδιατυπώνει την υποστήριξη της Ένωσης προς το έργο των επιθεωρητών και θα καλεί το Ιράκ να συνεργασθεί πλήρως.
Το κείμενο αυτό, πάντως, δεν αναμένεται να έχει ρητή αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του θέματος του Ιράκ με ειρηνικά μέσα, ούτε να ζητά με σαφήνεια να δοθεί στους επιθεωρητές περισσότερος χρόνος για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Τελευταία ενημέρωση: 14.50
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Έκθεση ΟΟΣΑ: Στα ύψη τα φορολογικά βάρη για τις οικογένειες στην Ελλάδα, μικρό το όφελος από επιδόματα
- Έτσι το τρέξιμο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή
- Το ΕΚΠΑ στο Boston University για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας
- «Έφυγε» ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού, Στάθης Γαβάκης (pic)
- Τεχνητή νοημοσύνη και αγορά εργασίας: Ποια ηλικιακή ομάδα «χτύπησε» – Τι δείχνουν μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Super League: Μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στη Λεωφόρο
