Προϋποθέσεις για διπλωματική επίλυση του ιρακινού προβλήματος βλέπουν Αθήνα και Μόσχα
Την ύπαρξη προϋποθέσεων για πολιτική και διπλωματική ρύθμιση της κατάστασης στο Ιράκ διαπίστωσαν σε συνάντησή τους την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ, ενώ δεν εντόπισαν λόγους για τη χρήση βίας.
71
Την ύπαρξη προϋποθέσεων για πολιτική και διπλωματική ρύθμιση της κατάστασης στο Ιράκ διαπίστωσαν σε συνάντησή τους την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ, συμφωνώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει λόγος να έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς εξέταση θέμα σχετικά με τη χρήση βίας εναντίον της αραβικής αυτής χώρας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Ιβανόφ σημείωσε ότι εφόσον η απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη ομόφωνα, θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να ενεργούν στο πλαίσιό της και καμιά δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει μονομερή δράση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στην Κορέα, για να τονίσει ότι υπάρχουν περιθώρια ειρηνικής λύσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι είναι αναγκαίος ο άμεσος διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ όχι μόνο συνεργάζονται επί δεκαετίες, αλλά και μοιράζονται κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενώ αμφότερες έχουν σημαντικές ιστορικές εμπειρίες, από τις οποίες αντλούν διδάγματα» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Αμερικανών ιθυνόντων, με τις οποίες σχολιάζουν αρνητικά τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα του Ιράκ.
«Πιστεύω» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «ότι και η ίδια η ΕΕ ως οργανισμός έχει μια τεράστια επιτυχία οργάνωσης ενός χώρου ειρήνης σε μια ολόκληρη ήπειρο. Και είναι επομένως απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι θέσεις της στα διεθνή ζητήματα και ιδίως στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα, στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε εχθροπραξίες, αγνοώντας τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Ιβανόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι καμία χώρα δεν θα δράσει μονομερώς, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιστροφή στην πολιτική οδό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Εκατομμύρια νεκρές γαρίδες και κριλ ξεβράστηκαν στις ακτές του Ομάν, βάφοντας την παραλία ροζ (βίντεο)
- Η πιο διάσημη κλειδαρότρυπα του κόσμου που επιβάλλεται να κοιτάξεις
- Άσκηση ισορροπίας του Ιράν σε παραγωγή πετρελαίου και αποθήκευση
- Αναταραχή στο Μεξικό – Παραίτηση κυβερνήτη για σχέσεις με καρτέλ
- Στελέχη των Big Tech «φεύγουν» και ιδρύουν startups
- Η Γερμανία ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442